Vanmiddag deed de rechter de langverwachte uitspraak in de zaak over Mitch Henriquez. De twee verdachte agenten in de zaak worden schuldig bevonden aan mishandeling met dood als gevolg. De strafmaat is zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van een jaar. Namens de familie en ex-vriendin van het slachtoffer lieten de advocaten weten blij te zijn met de vaststelling dat de agenten schuldig zijn, maar noemen de voorwaardelijke straf te laag en ongepast.

Die reactie hoor je ook terug in de Haagse Schilderswijk, waar de uitspraak van de rechter met interesse werd gevolgd. Daar klinkt veel kritiek op de hoogte van de strafmaat. "Het had veel hoger mogen zijn. Ze moeten worden bestraft zoals andere criminelen", zegt een buurtbewoner.

Na de arrestatie van Mitch Henriquez, met zijn dood als gevolg, volgde dagenlange rellen in de Schilderswijk. 260 mensen werden opgepakt op verdenking van geweldpleging, brandstichting, opruiing en het plunderen van winkels.

Vertrouwen

Corina Duijndam deed onderzoek naar het vertrouwen in de politie onder jongeren uit de Schilderswijk. Zij verwacht dat deze uitspraak dat vertrouwen geen goed zal doen. "Veel jongeren hebben het gevoel, dat instituut deugt niet helemaal. Deze uitspraak is voor hen weer een bewijs dat ze elkaar allemaal dekken en onder een hoedje spelen. En zij kunnen daar niets tegen doen."

Cemil Yilmaz van stichting CTRL + ALT + DELETE pleit ervoor dat de politie veel transparanter moet handelen. "Mogen de agenten nu hun baan houden? Welke maatregelen worden er genomen om dit een volgende keer te voorkomen?" Yilmaz noemt het illustratief voor de transparantie van politie. "Het is belangrijk dat ze een consequentie verbinden aan fout gedrag, zodat het gevolgen heeft voor toekomstig handelen."

Verbeteringen

Duijndam ziet ook verbeteringen in de verhoudingen tussen politie en Schilderswijk-bewoners. Bewoners worden niet meer om de haverklap om hun identificatie gevraagd en vanuit de politie worden stappen ondernomen om te werken aan het contact, aldus de onderzoekster.

Ook Yilmaz ziet stappen vooruit. CTRL + ALT + DELETE is de afgelopen jaren in gesprek geweest met de politie over zaken zoals etnisch profileren en ziet nu dat er intern veranderingen plaatsvinden. Nieuwe interne regelgeving moet etnisch profileren zoveel mogelijk gaan voorkomen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.