De familie van Mitch Henriquez, die in juni in Den Haag om het leven kwam na een gewelddadige aanhouding, vraagt minister Van der Steur in te grijpen in het strafrechtelijk onderzoek naar de vijf betrokken agenten. 

De nabestaanden hebben geen vertrouwen meer in het onderzoek dat moet uitwijzen of de politiemensen schuld hebben aan de dood van Henriquez. Ze pleiten in EenVandaag voor een onafhankelijk onderzoek dat erop toeziet of het justitie-onderzoek eerlijk verloopt.

In EenVandaag het verhaal van Maria en Germaine Henriquez, de moeder en jongste zus van de omgekomen Arubaan. Ook de analyse van de Amsterdamse strafpleiter Richard Korver die de familie bijstaat en zich meer en meer verbaast over de manier waarop justitie de zaak onderzoekt. Korver stuurt vandaag op verzoek van de familie een brandbrief aan minister Van der Steur waarin hij de minister oproept zich actief met de zaak te bemoeien. Korver is te gast bij Radio EenVandaag.

‘Vooringenomen'

De familie van Henriquez treedt naar buiten omdat ze geen vertrouwen meer hebben in het justitie-onderzoek tegen de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding op het Haagse festival ‘A Night at the Park’. Ze vrezen dat er geen sprake zal zijn van een eerlijk proces.

Advocaat Korver deelt hun zorgen. Aanwijzing daarvoor is dat de agenten niet vastzitten en anders dan bij andere verdachten vrijuit overleg hebben kunnen voeren over de zaak, wat op gespannen voet staat met beginselen van waarheidsvinding. Na de gebeurtenissen in juni zouden de vijf agenten samen zijn geweest. Daar werd besproken ‘hoe ze een en ander op papier gingen zetten’. Uit het feit dat de betrokken agenten niet zijn getapt of geobserveerd heeft de familie het gevoel overgehouden dat het Openbaar Ministerie niet wilde weten of en wat zij met elkaar bespraken. De agenten hadden een whatsapp-groep waarin ze over de zaak spraken. Daarnaast worden de betrokken agenten allemaal bijgestaan door een en hetzelfde advocatenkantoor. Dat kantoor staat ook getuigen bij, wat de schijn van belangenverstrengeling met zich meebrengt.

Volgens Korver en de familie is het hoog tijd dat de politiek ingrijpt. Het Rijksrecherche-onderzoek naar de gebeurtenissen op de fatale avond op 27 juni is afgelopen november afgerond. Dat wees uit dat er veel geweld is gebruikt bij de aanhouding van Henriquez en dat sporen van dit geweld erop duiden dat hij hierdoor omkwam. Het Openbaar Ministerie doet aanvullend onderzoek om te bepalen of de betrokken agenten worden vervolgd voor hun rol bij de dood van Henriquez. Wanneer dat is afgerond is onduidelijk.

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten zich niet te kunnen vinden in de kritiek op het onderzoek. "Wij hebben geen aanwijzingen dat er door de betrokken overleg is gevoerd over de zaak. Dat valt echter niet uit te sluiten. Het is ook niet verboden.” Dat alle verdachten en een aantal getuigen bij hetzelfde kantoor zitten is volgens justitie toegestaan. Ze worden daar door verschillende advocaten bijgestaan.

Justitie in Den Haag zegt zich in te spannen om de onderste steen boven te krijgen, in een onderzoek onder leiding van twee officieren van justitie, waarin ruim 70 getuigen zijn gehoord. De onafhankelijkheid is volgens het OM geregeld doordat het onderzoek door de Rijksrecherche is gedaan en de rechter-commissaris toeziet op het verloop van het onderzoek. 

Radio EenVandaag 

In Radio EenVandaag spreken we met Advocaat Richard Korver. Hij vertelt waarom een onafhankelijk onderzoek naar het justitie onderzoek volgens hem nodig is.

Eerdere Reportages EenVandaag

Kijk en luister hieronder naar de eerder onderwerpen over Mitch Henriquez en de discussie rondom de nekklem. 

30 juni 2015 - Rellen in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez

1 juli 2015 - Vijf agenten in beklaagdenbank

10 juli 2015 - Korpschef Bouman blikt terug op roerige weken

9 juli 2015 - ‘Ook Wensley dood door nekklem’

9 september 2015 - Roep om verbod nekklem steeds sterker

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.