In de omgeving van Arnhem zijn zeven terreurverdachten opgepakt. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Speciale arrestatieteams deden invallen in Arnhem en Weert. Een van de aangehouden personen is Waïl el-A. Vorig jaar werd Waïl aangehouden toen hij op militaire vliegbasis Volkel werkte en foto’s maakte. De koninklijke marechaussee trok zijn naam na en zag dat hij een strafblad had vanwege een mislukte uitreispoging naar Syrië. Het Openbaar Ministerie stelt dat de verdachten vergevorderd waren met het plannen van een grote aanslag op een evenement.

Volgens het OM zouden de verdachten Kalasjnikovs en bomvesten hebben willen gebruiken, wapens die ook bij andere aanslagen werden gebruikt door jihadisten. Mogelijk zouden ze ook een autobom hebben willen laten ontploffen. De verdachten waren actief op zoek naar handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en Kalasjnikovs. Ook zochten ze naar plekken waar ze konden trainen in het gebruik van vuurwapens en het gebruik van bomvesten, aldus het OM. 

update
clock 28-09-2018 14:36

De zeven terrorismeverdachten die donderdag zijn gearresteerd vanwege het plannen van een aanslag, mogen langer vastgehouden worden. Volgende week woensdag moeten ze opnieuw voor de rechter-commissaris verschijnen. Die zal besluiten of ze twee weken langer vast moeten zitten. Ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat.

De huiszoekingen zijn inmiddels afgerond. De politie heeft ‘aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk geschikt voor een autobom’. 

Naast een mogelijke autobom, zegt het OM dat de verdachten mogelijk een aanslag wilden plegen op een groot evenement in Nederland. Er is nog niet bekend gemaakt om welk evenement dit gaat of waar dit plaats zou vinden. 

De 34-jarige Irakees Hardi N. wordt als de centrale spil gezien van de terreurgroep. Hardi werd veroordeeld voor het ‘voorbereiden van terroristische acties’ en zat nog in zijn proeftijd. Omdat het Hof destijds positieve ontwikkelingen zag bij Hardi N., besloot zij om een groot deel van de straf van 24 maanden voor het uit willen reizen naar Syrië, voorwaardelijk te maken. Volgens minister van Justitie  en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft Nederland geen gevaar gelopen maar ‘waren de verdachten een behoorlijk eind in de voorbereiding.’

Beelden van de arrestatie: 

Een aantal verdachten werd opgepakt in een vakantiepark in Weert. Bij de arrestatie werden ook drie auto's in beslag genomen. De verdachten hadden vijf handvuurwapens bij zich. Na de arrestaties werden huiszoekingen uitgevoerd in Arnhem, Vlaardingen, Rotterdam en Huissen. Deze zijn inmiddels afgerond. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.