In de zwaar beveiligde rechtbank in Rotterdam staan zes terreurverdachten terecht op verdenking van het voorbereiden van een grote aanslag in Nederland.

Na maandenlang observeren dringt de politie met een unieke en vergaande infiltratieactie door tot de terreurcel. Dat leidde tot de arrestatie van zeven mannen, van wie er nu voor het eerst zes voor de rechter staan.

Politie infiltreert in de terreurgroep

Op 27 september 2018 pakt de politie zeven mannen op in Arnhem en op een vakantiepark in Weert. Bij huiszoekingen vindt de politie grondstoffen om bomvesten te maken. En honderd kilo kunstmest, waar mogelijk een autobom mee gemaakt kan worden.

Lees ook

Het politieonderzoek begint vijf maanden voor de arrestaties na een tip van inlichtingendienst AIVD. Een politie-infiltrant die zich voordoet als 'aanslagplanner' van IS wint het vertrouwen van Hardi N., het brein van de terreurorganisatie. Zo krijgt de recherche een gedetailleerd beeld van de acties van de groep.

Amsterdam Pride is doelwit

De jihadisten zouden van plan zijn geweest om een aanslag te plegen met bomvesten en kalasjnikovs tijdens een groot evenement. Eerder lekt uit dat de Amsterdam Pride in augustus 2018 in ieder geval een van de potentiële doelwitten is. De groep beschikt op dat moment alleen nog niet over de benodigde wapens.

Het plan voor de aanslag wordt steeds concreter en de politie besluit nog twee andere undercoveragenten in te zetten. Die doen alsof zij wapenhandelaars zijn en leveren vijf handvuurwapens aan de verdachten. Deze zijn van te voren door de politie onklaar gemaakt. Vlak na de wapenlevering pakt de politie de mannen op.

Vakantiehuisje vol afluisterapparatuur

Het vakantiehuisje in Weert waar een groot deel van de verdachten is aangehouden, hangt vol met afluisterapparatuur. Speciale observatieteams van de politie volgden de leden van de terreurcel maandenlang.

RTL Nieuws onthult foto's van de verdachten terwijl ze aan het trainen zijn in het vakantiehuisje. De mannen oefenen met kalasjnikovs en het aantrekken van bomvesten. Deze foto's zijn gemaakt tijdens de ontmoeting van de twee undercoveragenten met de terrorismeverdachten, vlak voordat zij opgepakt werden.

Poging tot moord

Een van de mannen wordt naast het beramen van een aanslag en het lidmaatschap van een terreurorganisatie ook verdacht van poging tot moord op agenten. De 21-jarige Waïl el A. zou voordat een zwaarbewapend team van de politie hem in de boeien sloeg, hebben willen schieten op agenten. Een woordvoerder van het OM bevestigt deze verdenking tegenover De Limburger, maar wil niets kwijt over de toedracht. Die komt aan de orde in de rechtszaal.

Lees ook

Drie van de verdachten zijn eerder veroordeeld voor pogingen om uit te reizen naar het strijdgebied van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Hierdoor stonden ze op de radar van de AIVD, de recherche en een speciaal team van de reclassering.