De directeur van olieterminal Odfjell, Theo Olijve, vreest dat er mogelijk dossiers over nog niet gemelde incidenten zijn vernietigd. Olijve in EenVandaag: “Ik heb signalen gehoord dat er rapporten zijn vernietigd, dat is onacceptabel, ik weet niet wat ik niet weet op dit moment.” Olijve reageert hiermee op de uitkomst van het eigen onderzoek naar niet gemelde incidenten.

Branden, grote lekkage, brandbaar mengsel in riool

Odfjell heeft afgelopen maandag opnieuw 11 incidenten gemeld bij de Milieudienst Rijnmond DCMR waarvan ze niet weet of deze ooit bekend zijn gemaakt bij de autoriteiten.  “Het zijn incidenten door werkzaamheden met lassen, waarbij kleine branden zijn ontstaan, kleine lekkages maar ook een aanzienlijke lekkage van brandstof. Er is ook een brandbaar mengsel in ons riool terecht gekomen waardoor er een riooldeksel naar boven is geplopt. Ik kan niet nagaan of we dit ooit gemeld hebben”, aldus Olijve tegenover EenVandaag.

Zorgen om bedrijfscultuur

De pas aangetreden directeur Odfjell ziet in de bedrijfscultuur een groot probleem: “Ik maak me zorgen over onze bedrijfscultuur, prioriteit op gebied van veiligheid is absoluut onvoldoende, de veiligheidscultuur is onvoldoende, dat is de reden dat ik hier zit. Veiligheidscultuur verander je niet in een dag.”

Methanol-incident

Olijve heeft het personeel opgeroepen“Ik ben geschrokken van het Methanolincident , een zeer groot incident. Dat had niet mogen gebeuren. Ik heb een oproep gedaan aan het personeel dat als ze nog incidenten hebben, deze dan alsnog te melden. Zijn die nu niet meegenomen, dan ga ik die alsnog melden. Ik wil die incidenten op de website melden, het is niet geweldig wat er gebeurd is. De incidenten waren niet normaal naar boven gekomen. Het heeft geen toegevoegde waarde voor het bedrijf dit niet te melden, ze komen toch wel naar boven. Wees eerlijk en transparant tegenover je omgeving.”

Eigen personeel controleren

Odfjell houdt sinds het aantreden van Olijve het personeel in de gaten om te zien of er veilig wordt gewerkt. “Op de korte termijn hebben we hele duidelijke regels afgesproken hoe we het veilig maken. Hiervoor hebben we supervisors van buiten aangenomen om ons eigen personeel in de gaten te houden of ze veilig werken.”

Meldplicht incidenten

De media hebben verschillende incidenten blootgelegd die tot nu toe onbekend waren. Olijve doet een oproep aan journalisten: “Persoonlijk vind ik het uw plicht om incidenten die u nu heeft te melden, ik roep jullie op dit te melden, ik weet niet wat jullie nog hebben liggen, vertel ze mij, dan kan ik er wat mee. Dit bedrijf kan zo niet verder.”

Download

Download

update
clock 09-09-2013 15:24

Reactie kabinet op uitzending vernietiging dossiers Odfjell

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wacht het onderzoek van DCMR en de provincie af, en informeer daarna 'zo spoedig mogelijk' de Tweede Kamer over de uitkomsten. Naar verwachting is dat onderzoek binnen twee weken afgerond. Dat schrijft ze in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer, die rechtsboven deze pagina te openen en te lezen is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.