Staatssecretaris Mansfeld van Milieu is 'onaangenaam getroffen' door het verzwijgen van een groot methanol-incident bij olie-opslagbedrijf Odfjell, zo liet zij weten in antwoord op Kamervragen door CDA'ers Geurts en Omtzigt. 

Bij dit incident lekte Odfjell duizenden liters van het uiterst giftige, explosieve en brandbare Methanol, meldde dit niet aan de autoriteiten en oefende druk uit op het personeel om het incident stil te houden. Door een reportage van EenVandaag kwam dit incident in de publiciteit.

Op de vraag of het stilhouden op 'crimineel gedrag' lijkt, liet de staatssecretaris weten dat lopende het onderzoek van het OM ze zich hierover niet wil uitlaten. Of Odfjell het incident aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft gemeld wist de staatssecretaris niet. 'De Onderzoeksraad doet alleen via een verslag rapport van het onderzoek en de wet schrijft niet voor dat alle onderzoeksinformatie in het rapport hoeft te worden opgenomen. De Onderzoeksraad beslist zelfstandig welke informatie hij in zijn rapporten opneemt' aldus de staatssecretaris.

 

Naast het bovengenoemde methanol-incident en het butaan-incident in augustus 2011 zijn de staatssecretaris geen grote incidenten die niet gemeld zijn bekend. Een nieuw veiligheidsschandaal ziet de staatssecretaris niet zomaar gebeuren omdat 'Odfjell onder verscherpt toezicht is geplaatst en doordrongen is van de ernst van de situatie vanwege de negatieve publiciteit'. Reden voor Mansfeld aan te nemen dat 'Odfjell alles in het werk zal stellen om herhaling te voorkomen'. 

 

EenVandaag-redacteur Jan Born volgt het debat en twitter hierover:

 

 

Zelf het debat bekijken? Dat kan hier:

Download

'Misstanden bij Odfjell'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.