Een voetbalscheidsrechter, een voormalig professioneel eSporter en een voormalig wereldkampioen MMA hebben iets met elkaar gemeen: ze zijn vrouw en opereren in door mannen gedomineerde sporten. Alle drie hebben hoop voor de sportvrouwen van de toekomst.

"Wat ik zo mooi vind aan de kooi is de vrijheid die ik daar als vrouw vond." Marloes Coenen is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts (MMA). Dat is een mix van verschillende vechtsporten. "Maar ik ga niet ontkennen dat het een hele harde sport is."

Gebroken arm? Eigen schuld

In MMA mag je ellebogen en knieën gebruiken en kun je botbreuken oplopen. Coenen vindt dat je zelf in de hand hebt hoe ver het gaat. "Als je in een armklem zit en je klopt af, dan betekent het dat de partij voorbij is. Dus ja, als je je arm laat breken is dat je eigen schuld."

Coenen werd in 2000 - ze was toen 19 jaar - voor het eerst wereldkampioen. "Het was de eerste titel voor vrouwen in het MMA. Toen ik begon waren er geen rolmodellen, dus het was wel echt pionieren." Ze ziet wel een verbetering in de afgelopen 20 jaar. Verschillen in de competities tussen mannen en vrouwen zijn er volgens Coenen niet. "Het is in dezelfde kooi en met dezelfde technieken. Het is MMA, en dat is voor iedereen. Mannen vechten niet harder dan vrouwen."

Omkleden in je eentje

Coenen is van mening dat vrouwen én mannen zich te eendimensionaal ontwikkelen. Ze roept dan ook vrouwen op om al hun kanten te ontdekken. Over de vele mannen die ze altijd om haar heen heeft gehad is ze positief. "Ik heb in mijn carrière vrijwel geen negativiteit ontdekt. Sterker nog, mijn hele omgeving bestond uit mannen en ik ben ze heel erg dankbaar, want ze hebben me geholpen."

"Ik hoorde bij de groep, maar met sommige dingen merkte ik wel die scheiding. Bijvoorbeeld toen de mannen het gezellig hadden in de kleedkamer en ik in mijn eentje me omkleedde."

Luister hier terug naar het gesprek met Marloes Coenen, Lizzy van der Helm en Amber Dijkstra in Radio EenVandaag.

Tactisch schieten

Amber Dijkstra is hoofdredacteur van Female-Gamers.nl en voormalig professioneel eSporter. Ze deed in het verleden mee met wereldkampioenschappen en speelde Counter Strike (Global Offensive). "Veel mensen denken dat het zo'n schietspel gewelddadig is, maar het is eigenlijk heel tactisch. Zonder tactiek zou je ook nooit kunnen winnen."

Dijkstra leerde het online spel op haar 15e kennen via haar broer en speelde mee in zijn vriendenteam. Toch duurde het 7 tot 8 jaar voordat ze er geld mee verdiende. Ze vindt dat ze een achterstand had. "Jongens doen dit al vanaf hun 8ste", zegt Dijkstra. "Dat dat gat haal je nooit meer in. Daarnaast is het voor jongens heel normaal om de hele middag samen te gaan zitten gamen, maar als ik afsprak met vriendinnen zat dat er niet in."

'Soms kies ik ervoor om een 13-jarig jongetje te zijn'

Hoewel Dijkstra leuke reacties krijgt als ze als vrouw in de eSport, overheerst het negatieve commentaar. "Dan hoor je dat je naar de keuken moet en dat vrouwen niet horen te gamen. Het makkelijkst is om dat te negeren. Ik heb nooit de webcam aan als ik speel. Dat kan tot op zekere hoogte, maar het spel dat ik speel is 100 procent afhankelijk van communicatie dus ik moet wel praten. Dan wordt er gevraagd: 'Ben je een 13-jarig jongetje of ben je een vrouw?' Soms kies ik voor het eerste, dat is makkelijker."

Dijkstra hoopt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in de toekomst kleiner worden, vooral omdat er geen legitieme reden is dat dat gat überhaupt bestaat. "Het spel dat ik speel is natuurlijk puur mentaal, dus daar zit niet echt een fysieke kracht in. Waarom zouden mannen en vrouwen dan niet op hetzelfde niveau kunnen presteren?"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.