Het leven van vrouwen die professioneel gamen kent één constante factor: de reacties van mannen op het feit dat ze vrouw zijn. In een door mannen gedomineerde industrie raken vrouwen vaak gewend aan de dagelijkse dosis seksisme waar ze mee te maken krijgen. Voor andere vrouwen is het een reden om te stoppen met gamen.

Petra Stoker begon op haar elfde met gamen en zat op haar dertiende al in teams waar ze samen met volwassen mannen games speelde. Sinds twee jaar is ze professional, nu in dienst bij het eSports-team van de Turkse voetbalclub Besiktas. Petra is de enige Nederlandse vrouw die het schietspel Counter-Strike professioneel speelt. Door de jaren heen is ze gewend geraakt aan seksistische opmerkingen van spelers. "Maar je zal het natuurlijk nooit accepteren."

'Goede spelers kunnen alleen mannen zijn'

Wanneer ze net een online potje heeft gespeeld, blijkt het commentaar dit keer mee te zijn gevallen. "Ik ben veel erger dan dit gewend, ik ben nu niet echt uitgescholden." Toch komen er altijd wel een aantal rare vragen langs tijdens het spelen. "Iemand vroeg me wat de lengte van mijn penis was", zegt Petra. "Toen zei ik: langer dan die van hem." Ze heeft wel een vermoeden waar zo'n opmerking vandaan komt. "Waarschijnlijk kunnen goede spelers in zijn ogen alleen mannen zijn."

Op toernooien zijn er speciale mannen- en vrouwenteams. Daarbuiten spelen mannen en vrouwen gewoon gemengd. Hoewel het er op toernooien professioneler aan toegaat, heeft Petra altijd te maken met opmerkingen van mannen. "Er is heel veel seksisme, elke dag. Het maakt eigenlijk niet uit op welk platform ik aan het spelen ben." Andere gamers vragen zich vaak hardop af waarom een vrouw überhaupt gamet. "Ze zeggen dat ik maar naar de keuken moet gaan. Ik ben uitgemaakt voor hoer, slet, teef... Voor alles wat je maar kunt bedenken."

Het blijft niet alleen bij uitschelden en vervelende opmerkingen online. Petra maakte een aantal keer mee dat bedreigingen dichterbij kwamen. Rondom een Nederlands toernooi werd het persoonlijk. "Voordat het begon werd er al ruzie gemaakt op het internet, over dat ik een hoer ben en niet zou moeten gamen. Die jongen heeft toen ook serieuze bedreigingen gemaakt." De jongen werd uiteindelijk van het toernooi geweerd.

Dikke huid nodig in eSports

Amber Dijkstra, is hoofdredacteur van Female-Gamers.nl en zelf voormalig professioneel eSporter. Zelf kreeg ze ook met veel seksisme te maken, wat invloed had op haar keuze om te stoppen. "Het heeft toch invloed op je om dagelijks uitgescholden te worden." Dijkstra geeft toe dat veel vrouwen zich aanpassen aan het gedrag van mannen. "Je moet een manier vinden om ermee om te gaan als vrouw en een dikke huid krijgen. Anders hou je het niet vol." Volgens haar is dat de realiteit als je als vrouw verder wil komen in de eSports-wereld. "98 procent van de gamers is man. Het is lastig, maar ook logisch." 

Dijkstra kan verschillende redenen verzinnen voor het gedrag van mannelijke gamers. "Het is vooral dat mannen niet willen dat je gamet. Zeker niet als je van ze wint." Naast het ego dat een rol speelt, is het ook een manier van aandacht vragen. "Ik heb een vriendin die hoog speelt, en jongens sturen haar dickpics. Het is niet eens negatief bedoeld, sommigen willen gewoon aandacht en denken dat zo te krijgen."

Veel vrouwen leren ermee omgaan, maar volgens Dijkstra is dat moeilijker als je jong bent. "Als je goed wilt worden, moet je echt jong beginnen. Dan is het veel moeilijker relativeren, en te beseffen dat het niet persoonlijk is." eSporter Petra Stoker heeft dat wel geleerd, want ondanks alles doet ze niets liever dan gamen. "Er zijn ook hele leuke kanten, al wordt de negatieve kant nu belicht." Aan professioneel gamen houdt ze veel goede dingen over. "Ik heb vrienden ontmoet die ik ook in het echt zie. Ik ga naar het buitenland, ik verdien mijn geld ermee." Het spelen van Counter-Strike gaat haar ook nooit vervelen. "Mensen doodknallen op internet is natuurlijk het leukste wat er is."