Zes op de tien mensen rekenen erop dat de 'OranjeLeeuwinnen' tijdens het WK Voetbal minstens de halve finales halen. Drie op de tien verwachten zelfs dat ze wereldkampioen worden.

Vrijdag begint het Wereldkampioenschap Voetbal voor vrouwen in Frankrijk. De verwachtingen zijn hooggespannen, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Ook het grote vertrouwen in het elftal (84 procent) en in de bondscoach Sarina Wiegman (72 procent) laat dit zien.

Driekwart verwacht dat we de poulefase overleven

78 procent verwacht dat we de poulefase gaan overleven. Daarin spelen de vrouwen tegen Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland.

info

Waar eindigen de vrouwen? Voorspelling van ruim 18.000 deelnemers EenVandaag Opiniepanel:

  • Uitgeschakeld in de poulefase (2 procent)
  • Achtste finales (4 procent)
  • Kwartfinale (13 procent)
  • Halve finales (28 procent)
  • Finale en verliest (4 procent)
  • Finale en kampioen (29 procent)
  • Weet ik niet (20 procent)

De vrouwen die meededen aan de peiling zijn positiever over de kansen van het elftal: 34 procent verwacht dat we de finale halen en kampioen worden tegenover een kwart (24 procent) van de mannen. De mannen verwachten dat de 'leeuwinnen' tot de halve finales komen.

Ben bang dat zij tegen VS en Japan tekort komen. Ook Noorwegen, Duitsland en Frankrijk kunnen een struikelblok zijn.

Duidelijk is in ieder geval dat de vrouwen een hoge gunfactor hebben. Veel mensen roemen hun spirit, doorzettingsvermogen en positieve uitstraling. En ze waarderen het dat de vrouwen geen kapsones hebben. Drie speelsters zijn duidelijk favoriet.

info

Welke Oranjespeelster is publieksfavoriet?

  1. Lieke Martens (23 procent)
  2. Shanice van de Sanden (20 procent)
  3. Vivianne Miedema (6 procent)

Enkele deelnemers zeggen eerlijk dat ze eigenlijk alleen Lieke Martens kennen. De speelster van Barcelona wordt ook geroemd om haar goede techniek, werklust, creativiteit en 'doelgerichtheid'. Iemand zegt: "Als je ziet wat die voor werk verricht in het veld. Dat is geweldig. Niet alleen in de aanval maar ook met het meeverdedigen."

Een creatieve voetbalster, dat zie je niet veel in het damesvoetbal. Ze is bovendien kritisch naar zichzelf en heeft geen kapsones.

Speelster Shanice van de Sanden wordt door mensen fanatiek genoemd. Ze waarderen haar 'enorme inzet' en aanstekelijke enthousiasme. "Als je haar ziet spelen, daar straalt de energie/inzet er van af. Maar ze is ook eerlijk en rechtdoorzee en soms gek als een deur. Dat moet kunnen, daar hou ik van!" Miedema wordt omschreven als een echte goaltjesdief. Deelnemers roemen haar 'no-nonsense' mentaliteit: "Een slimme spits, balvast en koel in het afmaken."

We verwachten dat de OranjeLeeuwinnen minimaal de halve finales halen.

Bekijk hier de volledige rapportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.