Dit wereldkampioenschap debuteren twee vrouwen als voetbalcommentator, in Duitsland en Engeland. In België analyseert een vrouw de voetbalwedstrijden. In Nederland zijn er dit WK nog geen vrouwelijke commentatoren en analisten aan het woord geweest. Een schande, zegt presentatrice Barbara Barend bij het NOS-journaal op NPO Radio 1: "We lijken wel de enige zonder vrouw in Rusland. Daar gaan mijn haren recht van overeind staan."

Commentator en chef voetbal van de NOS Arno Vermeulen is wél in Rusland. Hij vindt de kritiek overtrokken: "We hebben heel veel vrouwen achter de schermen werken bij productie, in de redactie en bij de regie. De sportredactie is geen mannenbolwerk."

'Minder interesse van vrouwen'

Toch kan ook Vermeulen niet ontkennen dat er geen vrouwelijke commentatoren te horen zijn. Volgens hem is daar een simpele verklaring voor: "Veel minder vrouwen hebben interesse om dit werk te doen." In het verleden heeft de chef sport weleens met vrouwen om de tafel gezeten: "Dan deden ze een screentest. Ik probeer ze dan ook bij te schaven om te kijken of ze dit werk kunnen doen. Dat is nog niet gelukt."

In het wielrennen is sinds een aantal jaar wel vrouwelijk commentaar te horen. José Been doet op Eurosport verslag van de grootste wielerrondes. Zij ziet een vrouwelijke commentator bij het voetbal zitten, maar waarschuwt ook alvast: "De eerste Nederlandse vrouwelijke voetbalcommentator zal nog honderd keer meer shit over zich heen krijgen dan ik."

Talent van de toekomst?

Het is dus nog zoeken naar die eerste vrouwelijke voetbalcommentator van ons land. Verslaggever Joris Kreugel heeft er vertrouwen in en ging op zoek bij de School voor Journalistiek in Utrecht. Daar liet hij meerdere studentes een poging doen: hoe leveren zij commentaar bij beelden van een oud toernooi?

Anti-pagina op Facebook

Na het debuut van José Been werd een 'anti-José Been'-Facebookpagina opgericht en ook op Twitter kreeg ze veel kritiek over zich heen. Zelfs op de werkvloer werd ze in eerste instantie gek aangekeken: "Bij mijn sollicitatiegesprek werd aangegeven dat ik niet moest hopen ooit commentator te worden. Een collega zei zelfs dat ik niet serieus genomen zou worden door het publiek."

Inmiddels is de kritiek op de wielercommentator verstomd: "Ik doe het werk nu al zes jaar en alleen een klein groepje schreeuwers is overgebleven. Alles went, klaarblijkelijk." Toch vreest ze dat een Nederlandse voetbalcommentator minder snel gepruimd zal worden: "We zijn helaas minder vooruitstrevend dan we dachten."

Been wijst onder meer naar Duitsland, waar commentator Claudia Neumann afgemaakt wordt op Twitter. Neumann levert commentaar tijdens dit WK, maar populair is ze allerminst. Zo wordt onder andere geschreven: "Ze mag van mij de gang dweilen, maar geef alsjeblieft geen commentaar", "als ik haar hoor doe ik direct de televisie uit" en "ik kan haar stem niet verdragen". De Duitse omroep ZDF die het WK uitzendt, heeft inmiddels aangegeven pal achter Neumann te staan.