Hugo de Jonge trekt zich terug: hij zal niet degene zijn die het CDA tijdens de verkiezingen over drie maanden de overwinning moet bezorgen. "Het is een persoonlijk drama, maar wel een wijs besluit. Toch had dit allemaal voorkomen kunnen worden."

Oud-campagnestrateeg van de VVD, Jan Driessen zag al in 2006 welke chaos een interne machtsstrijd kan veroorzaken. In dat jaar wist voor het eerst een minister, Rita Verdonk, meer voorkeursstemmen te behalen dan de zittende lijsttrekker, Mark Rutte.

Politieke Idols

"Met zo'n verkiezing krijg je een soort politieke Idols waarin professionaliteit en populariteit de strijd moet aangaan." En dat kan volgens Jan Driessen nooit goed gaan. "Wopke Hoekstra, die voor velen de geschikte nieuwe lijsttrekker leek, wilde gewoon niet aan zo'n strijd meedoen."

Volgens Driessen had het CDA-bestuur er veel beter aan gedaan om voor de verkiezingen gewoon zelf Wopke Hoekstra al te benoemen. "Zonder een heel verkiezingscircus er omheen."

Lees ook

Schijndemocratie

Dat een lijsttrekkersverkiezing binnen een partij zou zorgen voor meer democratie is volgens Driessen onzin. "20.000 leden die gaan bepalen wie hun nieuwe leider moet worden, is schijndemocratie. Er is juist een bestuur nodig dat los van de waan van de dag kan kijken naar kwaliteit, leiderschap en natuurlijk gezag. Dan steekt er altijd iemand met kop en schouders bovenuit: in dit geval Wopke Hoekstra.

Toch is Driessen niet bang voor scheuren binnen de partij als gevolg van deze machtsstrijd. "Maar het zorgt wel voor schade aan personen. De verkiezing in augustus heeft de kandidaten tegen elkaar opgezet. In deze tijd, met sociale media, is een verkiezing als deze echt een moeilijke zaak."

Gemeenschappelijk leiderschap

"In principe is Pieter Omtzigt natuurlijk de nummer twee van het CDA, dus zou hij nu de lijsttrekker moeten worden," zegt Driessen. "Dat dat niet automatisch gebeurt zegt eigenlijk al genoeg."

"Het beste zou zijn als Hoekstra en Omtzigt een soort gemeenschappelijk leiderschap op hen nemen", concludeert de oud-campagnestrateeg. "Maar we zitten drie maanden voor de verkiezingen, dus er kan nog veel gebeuren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.