De 'charismatische stemmentrekker' Hugo de Jonge tegenover 'betrouwbare en deskundige' Wopke Hoekstra: dat lijkt de strijd te worden om het CDA-leiderschap. Vooralsnog is Hoekstra de populairste keuze, maar De Jonge zit 'm op de hielen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.188 CDA-kiezers. In aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen is het CDA op zoek naar een nieuwe partijleider. Favorieten voor die positie zijn Hoekstra, De Jonge en Mona Keijzer, al lijkt die laatste het af te leggen tegen de 'coronaministers': 9 procent vindt haar de meest geschikte keuze. In november waren De Jonge en Keijzer nog ongeveer even populair bij CDA-stemmers. Inmiddels is De Jonge op weg om de kloof met Hoekstra te dichten.

Populairder vanwege corona

Want ondanks de crisis en de opstapelende hoofdpijndossiers is de coronacrisis goed voor de imago's van minister van Volksgezondheid De Jonge en minister van Financiën Hoekstra. Een ruime meerderheid van de ondervraagde CDA-kiezers is positiever over de twee gaan denken vanwege de coronacrisis: over Hoekstra 68 procent, over De Jonge 65 procent.

"Hugo de Jonge werd, door het uitvallen van minister Bruins, toch zeer plots aangesteld. Hij heeft sindsdien fantastisch gewerkt", geeft een panellid als reden voor dit veranderende beeld. "Minister de Jonge werkt keihard om de gezondheidszorg op poten te houden en te voorzien van alles wat nodig is", zegt een ander.

Reportage: 'CDA-kroonprinsen' allebei in de spotlight door coronavirus

Sympathie voor optreden Zuid-Europa

Het optreden van minister Hoekstra tegenover de Zuid-Europese landen kon ook op sympathie rekenen. "Prima optreden van Wopke Hoekstra in Europa. Helder, bij je standpunt blijven en er niet omheen draaien". Ook zijn zuinigheid wordt geroemd: "Hoekstra was de afgelopen jaren streng en zat op het geld. Dat betaalt zich nu uit."

Gevraagd naar de kwaliteiten van Hoekstra is dat ook waar hij in uitblinkt: zijn betrouwbaarheid en deskundigheid worden gewaardeerd. De Jonge scoort op andere punten beter: hij is volgens de ondervraagden vooral charismatischer en een betere stemmentrekker dan Hoekstra.

Nieuwe kiezers

Voor bijna de helft van de kiezers (46 procent) wordt de kans dat zij daadwerkelijk CDA gaan stemmen groter als Wopke Hoekstra partijleider wordt. Als De Jonge de kar gaat trekken, wordt de CDA-stemkans voor 38 procent van de kiezers groter.

Mocht Mona Keijzer het nieuwe gezicht van de partij worden, dan geeft juist bijna een derde (28 procent) aan dat het CDA minder kans maakt op hun stem. 'Te onzichtbaar' en 'niet krachtig genoeg' worden vooral genoemd als redenen.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (PDF) is gehouden op 27 april 2020. Aan het onderzoek deden 16.861 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 1188 mensen die hebben aangegeven op het CDA te stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Lees ook