Opgesloten worden omdat je 'verkeerde' vragen stelt. Het overkwam zes Venezolaanse journalisten die president Maduro interviewden. Maar ook in Nederland zijn journalisten vastgezet omdat ze te diep in de overheid doken.

In 2006 worden twee Telegraafjournalisten opgepakt en vastgezet in de cel. Joost de Haas en Bart Mos publiceerden een reeks artikelen over de beruchte crimineel Mink K. en zijn organisatie. In 2005 kreeg Mos van een bron een geheim AIVD-dossier aangeboden. "Ik dacht, dat is een bluffer. Na lang aandringen bood de bron aan dat hij het dossier mocht komen ophalen, maar wel in het buitenland. In een smoezelige C1000-tas kreeg ik een dik dossier. In een wegrestaurant las ik de inhoud. Ik moest even slikken, het waren inderdaad stukken van de AIVD."

'Geobserveerd, gevold en getapt'

Als Mos en De Haas artikelen publiceren met de informatie uit het geheime dossier, houdt de AIVD hen nadrukkelijk in de gaten. "We werden geobserveerd, gevolgd en getapt", zegt Mos. "De rechter-commissaris dreigde: als je niet wil praten, zetten we je in de cel, en dan ga je wél praten." Het bleef niet bij dat ene dreigement. "Hij informeerde ook nog even of ik kinderen had. Dan zou mijn opsluiting tijdens de sinterklaasdagen namelijk extra veel effect hebben." Al snel worden de dreigementen omgezet in daden. Mos en De Haas worden opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen gevoerd.

Wij dachten de staat een dienst te doen, als dank word je opgesloten

In de gevangenis konden de journalisten niet rekenen op een warm welkom. Het tweetal werd van top tot teen gecontroleerd. "Of je even wilde bukken voor de bewakers, om te zien dat je niets meesmokkelde." Ook het verblijf in de cellen was geen pretje. "Gevangenen zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de cellen. Het was er buitengewoon smerig, alles zat onder de kots."

Geschonden rechten

Door een opbouwende druk vanuit de publieke opinie wordt besloten de twee journalisten na 3 dagen vrij te laten. Het Europese Hof voor de Mensenrechten bepaalt 6 jaar later dat de rechten van het tweetal ernstig zijn geschonden.

En die journalisten die president Maduro interviewden? Die kwamen gelukkig na twee uur weer vrij.

Niet alleen in Venezuela, maar ook in Nederland heeft de overheid ooit journalisten vastgezet. Bart Mos gaat in Radio EenVandaag terug naar 2006.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.