Het is de grootste en ook de duurste wereldtop die Nederland ooit heeft georganiseerd. De Nuclear Security Summit (NSS) in het Haagse World Forum. EenVandaag keek achter de schermen mee bij de laatste voorbereidingen, met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

De Amerikaanse president Obama, bondskanselier Merkel, de Chinese leider Xi Jinping en nog 50 wereldleiders. Ze zijn allen op 24 en 25 maart in Den Haag voor de nucleaire top.

De regeringsleiders proberen eind maart een internationaal akkoord te bereiken over de bestrijding en het voorkomen van nucleair terrorisme. Het is het vervolg van eerdere toppen in Washington en Seoel en moet bindende afspraken opleveren tussen de 58 deelnemende landen over hoe ze omgaan met de beveiliging van nucleair materiaal.

Den Haag middelpunt wereld

Den Haag heeft er hard voor gelobbyd om de top te krijgen en is niet toevallig gaststad: de Hofstad profileert zich als internationale stad van veiligheid en recht en de NSS past in die strategie. Twee dagen lang is Den Haag het middelpunt van de wereld, een paar duizend journalisten en delegatieleden komen op de top af. Gaststad voor wereldleiders, blikvanger van de wereldpers, maar ook mogelijk doel voor kwaadwillenden.

Grootste veiligheidsoperatie

Naast een enorme organisatie is de top dus ook een enorme beveiliginsoperatie, zelfs de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit. Met de inzet van 13.000 agenten per dag, luchtmacht, landmacht, speciale anti-terreureenheden, tijdelijke herinvoering van grensbewaking en marineschepen voor de kust zet de overheid alle middelen in om de conferentie te beveiligen.

Nederland steekt zich diep in de kosten als organiserend land: hoewel de overheid geen totaalbedrag bekendmaakt, zijn er tientallen miljoenen mee gemoeid: de inhoudelijke organisatie kost 23 miljoen (Buitenlandse Zaken), voor de beveiliging zijn miljoenen uitgetrokken en de gemeente Den Haag betaalt 3,5 miljoen.

Overuren voor Van Aartsen

Burgemeester Van Aartsen werkt overuren vanwege de top in zijn stad. Hij speelt alle rollen tegelijk: gastheer, burgervader en verantwoordelijke voor de lokale veiligheid. Van buurtgesprekken tot veiligheidsoverleg met de politietop: alles in zijn agenda staat deze dagen in het teken van NSS. Verslaggever Kimo Demoed liep met hem mee tijdens de laatste voorbereidingen. Hoe organiseer je een vlekkeloze en veilige ontvangst van zoveel wereldleiders?

Burgemeester Van Aartsen

Lees ook