Den Haag is komende week strenger beveiligd dan ooit. De Hofstad is het toneel van de wereldtop tegen nucleair terrorisme, de Nuclear Security Summit. EenVandaag doet verslag van de grootste beveiligingsoperatie die ons land ooit organiseerde.

De Amerikaanse president Obama, de Chinese leider Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Merkel en nog minstens 50 andere wereldleiders zijn in de Hofstad om een akkoord te bereiken over een internationale aanpak. Nooit eerder kwamen zoveel regeringsleiders tegelijk naar ons land. Allemaal met hun eigen delegaties en ook met hun eigen speciale veiligheidsdiensten. Zo neemt Obama zijn eigen zwaar beveiligde auto mee, bijgenaamd The Beast.

13.000 politiemensen, 8.000 militairen, geheime diensten moeten het bezoek veilig en ongestoord laten verlopen. Alles lijkt geoorloofd om aanslagen en onrust te voorkomen.

Uitzending

EenVandaag spreekt met hoofdcommissaris Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de nationale politie en belast met de beveiliging van de nucleaire top. Ook spreken we met voormalig persoonsbeveiliger en veiligheidsadviseur Rico Briedjal. Oud-korpschef Wim Velings van Limburg vertelt over hoe het eraan toeging toen de toenmalige Amerikaanse president George Bush Limburg aandeed in 2005.

Verder in de studio diplomatiek duider Jelle Visser, die de top voor EenVandaag volgt. 

Meer over de auto van Obama, The Beast is morgen te zien in het programma Ultimate Armoured Cars bij Discovery Channel.

Portret Piet de Klerk, onderhandelaar nucleaire top

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.