Eind maart is Den Haag het toneel van de wereldtop over Nucleair Terrorisme. Een wereldtop die nucleair terrorisme moet indammen. Voor Nederland wordt het een beveiligingsoperatie van ongekende schaal: veiligheidsdiensten en politie zetten ongelimiteerde middelen in om ongeregeldheden en de kans op aanslagen te minimaliseren. Er worden vier keer zo veel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar.  

Bijna 60 wereldleiders - Obama, Poetin, Hollande, Merkel -  en duizenden delegatieleden en veiligheidsmensen nemen de Hofstad dan tijdelijk over.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. De top speelt zich af in het World Forum in Den Haag, vlakbij het Vredespaleis. Organisatoren waarschuwen dat er grote logistieke en veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Vandaag lichten de politie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat hun maatregelen toe.

In EenVandaag een verslag vanuit Den Haag, de stad die de wereldtop in maart ontvangt. En EenVandaag kijkt terug op een vergelijkbare, kleinere wereldtop in 1997: de Eurotop in Amsterdam. Die ging ook al gepaard met vergaande veiligheidsmaatregelen in een tijdperk waarin de dreiging van terrorisme nog een minder prominente rol speelde. Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen leidde de beveiliging van de Eurotop en doet zijn verhaal.

In 1997 was Van Riessen als Commissaris verantwoordelijk voor een veilig verloop van de Eurotop. Net als nu kwamen daar tientallen regeringsleiders bijeen onder extreme veiligheidsmaatregelen. Een geruchtmakende top, waar honderden activisten preventief werden opgepakt.

Hoe kijkt hij terug en wat zijn de parallellen met de mega-operatie van de Nucleaire Top? Hoe leidt je een ontmoeting van wereldleiders met een hoog risicoprofiel in goede banen, midden in een drukbevolkte stad? Ook nu nemen de autoriteiten voorzorgsmaatregelen om ordeverstoringen door activisten - oa van het beruchte 'Zwarte Blok' - te voorkomen.

Radio EenVandaag gaat met Joris Wijsmuller, lijsttrekker van de Haagse StadsPartij op pad in de wijken die straks het strengst beveiligd gaat worden.