24 en 25 maart is het zover: de Nucleair Security Summit in Den Haag, de grootste en duurste wereldtop die Nederland ooit heeft georganiseerd. Er worden 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten verwacht. Hoeveel last krijgen bewoners daarvan?

Den Haag lijkt tijdens de top hermetisch te worden afgesloten. De gebieden rondom het World Forum, waar de top plaatsvindt, en het Kurhaus in Scheveningen worden volledig dicht gezet en snelwegen tussen Schiphol en Den Haag zijn afgesloten.

Rijkswaterstaat laat weten:  ’Het advies is om op maandag 24 en dinsdag 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen, als u er niet per se hoeft te zijn. Probeer elders of thuis te werken.’

Verhalen doen zich de ronde over mensen die hun huizen zouden moeten verlaten vanwege de veiligheidsmaatregelen, ondernemers vrezen voor hun inkomsten. Maar zijn de maatregelen echt zo hinderlijk als gedacht? Vijf vragen over de nucleaire top.

Hoe zit het met de bereikbaarheid van Den Haag?

De stad zal tijdens de nucleaire top niet zonder problemen te bereiken zijn. Naar verwachting zullen de normale spitsfiles tijdens de NSS verdubbelen.

Snelwegen rond Den Haag zijn geheel of gedeeltelijk afgesloten van 23 maart 16.00 uur tot 24 maart 15.00 uur en van 25 maart 13.00  uur tot 26 maart 05.00 uur. De A5 in de richting van Schiphol naar Den Haag is volledig afgesloten, een paar rijstroken op de A4 zijn gesloten, en van Burgerveen tot Den Haag zijn de A44 en N44 in één richting dicht. De N14 en de N440 zullen helemaal dicht gaan.

Het advies is dan ook om met het openbaar vervoer te komen. Tussen Amsterdam en Rotterdam rijden langere treinen. In Den Haag zal het openbaar vervoer, afgezien van enkele omleidingen, gewoon dienst doen. Er worden extra trams en bussen ingezet. Fietsers kunnen tijdens de nucleaire top bijna overal gewoon doorrijden. 

En buiten Den Haag?

Omdat enkele wereldleiders aan de kust willen overnachten, kunnen er ook problemen optreden op het wegennet rond Leiden, Noordwijk en Katwijk.

Verder zijn er waarschijnlijk versperringen bij Wassenaar, de Bollenstreek en Haarlemmermeer. Ook zijn er omleidingen via Utrecht, voor het verkeer tussen Amsterdam en Den Haag en via Apeldoorn en Arnhem mogelijk.

De meest recente verkeersinformatie is te bekijken op de website van A naar Beter.  

Hoe zit het met de bewoners in en rondom de afgezette gebieden?

Omwonenden van de beveiligde gebieden hebben vooral zorgen over hun nachtrust. Ze zijn bang voor geluidsoverlast van helikopters en opbouwwerkzaamheden. Omwonenden van het Kurhaus in Scheveningen maken zich zorgen over de parkeermogelijkheden. De bewoners zijn erg ontevreden over het feit dat zij de parkeergarage onder hun appartementen niet mogen gebruiken en verderop moeten parkeren.   

Daarnaast komt er kritiek uit de hoek van vliegtuigspotters, die tijdens de top met hun camera’s niet welkom zijn in de gehele gemeente Haarlemmermeer.

Voor zover bekend wordt niemand gedwongen zijn huis te verlaten. Rondom het World Forum en het Kurhaus is het niet meer mogelijk de auto voor de deur te parkeren. Maar deze mag ter compensatie gratis elders in de stad neergezet worden. Bewoners mogen vrij in en uit lopen, en bezoek ontvangen. Die moeten alleen wel van tevoren aangemeld worden. Zowel bezoek als bewoners moeten altijd hun identiteitsbewijs bij zich dragen.

Wat betekent de top voor ondernemers in Den Haag?

Sommige ondernemers maken zich zorgen over omzetverlies. De eigenaar van een koffiehuis op het Statenplein laat weten totaal niet blij te zijn met de top. Zijn zaak is nu al omgeven door meters hoge hekken, waardoor hij naar schatting al zeventig procent minder klanten heeft. Tijdens de top moet hij zelfs vier dagen zijn deuren sluiten.

In Scheveningen moeten ook meerdere horecazaken dicht. Toch zien veel ondernemers ook in dat de aandacht die de stad zal krijgen op de lange termijn voor meer bezoekers zou kunnen zorgen.

Mochten ondernemers inkomsten mislopen, dan kunnen ze geen aanspraak maken op een algemene schadevergoedingsregeling. De organisatie verklaart dat de NSS lang van tevoren is aangekondigd, waardoor iedereen de kans heeft gehad zich voor te bereiden. Bij andere grote evenementen, zoals marathons of kermissen, wordt er ook geen schadevergoeding verstrekt.

En volgens de gemeente Den Haag hebben veel ondernemers het juist druk met de voorbereidingen op de NSS. Veel hotelkamers zijn bezet, en delegatieleden zullen in hun vrije uren ook musea, winkels, attracties en horeca bezoeken. Ook taxi- en schoonmaakbedrijven krijgen door de top juist meer werk. De gemeente ziet de NSS juist als een flinke economische impuls.

Wordt er ook nog iets voor de inwoners van Den Haag georganiseerd?

Hoewel het afgeraden wordt tijdens de top naar de Randstad af te reizen, zullen de meeste bedrijven hun deuren gewoon open kunnen houden. Ook worden er verschillende evenementen georganiseerd. Van 19 tot en met 26 maart zijn er debatten, films en sprekers rondom het thema nucleaire veiligheid. Op 23 en 24 maart wordt er ook een muzikaal evenement georganiseerd op het Plein en de Grote Markt. Kijk voor alle activiteiten op de website van Gemeente Den Haag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.