Het ministerie van Defensie hanteert een zwarte lijst voor journalisten. Dat blijkt uit intern mailverkeer van het ministerie, dat in bezit is van EenVandaag. Kamerleden reageren verontwaardigd: “Dit kan niet in een open democratie”, aldus D66-er Gerard Schouw. Minister Hennis reageert verbaasd: "Ik weet van niks."

In de mail corresponderen de Defensie-medewerkers over enkele reportages van Dossier EenVandaag. In die uitzendingen wordt kritisch bericht over de manier waarop Defensie omgaat met oud-medewerkers. Sommigen werden ernstig ziek door het werken bij Defensie met PX10-wapenolie. Een andere millitair overleed na een oefening bij de Luchtmobiele Brigade waarbij ernstige fouten zijn gemaakt. Minister Hennis moest hiervoor afgelopen najaar excuses maken aan de nabestaanden.

Letterlijk staat in de Defensie-mail: “Ik denk dat de journalist (…) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." 

Opheldering

Kamerleden reageren verontwaardigd. Jasper van Dijk (SP) wil onmiddellijk opheldering van minister Hennis over de kwestie. “Een zwarte lijst voor journalisten, dat verwacht je in Rusland of China. Niet in Nederland." Ook D66 reageert bij monde van Gerard Schouw geschokt. "Dit kan niet in een open democratie. Ik wil een garantie van de minister dat er geen zwarte lijst voor journalisten is."

De NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, heeft een brief gestuurd aan het ministerie. De NVJ wil zo snel mogelijk in overleg met Minister Hennis over de kwestie.

Bekijk de mails hieronder:

Reactie ministerie van Defensie

“Er is bij Defensie geen ‘zwarte lijst’ voor journalisten. De e-mail waar EenVandaag naar verwijst is een mail van een defensiemedewerker die zijn diepe teleurstelling laat blijken over een uitzending van EenVandaag. Het is geen communicatiemedewerker. Journalistieke vrijheid is een groot goed, het aanleggen van een zwarte lijst verhoudt zich ook niet met de vrijheid van pers en staat haaks op het beleid van het ministerie van Defensie waarin transparantie een belangrijk vertrekpunt is.”

Bekijk hieronder de uitzendingen van Dossier EenVandaag terug:

 

Download

Wiki PX10

Reactie minister Hennis

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.