Minister Hennis van Defensie stopt. De Kamer oordeelde in de eerste termijn al snoeihard. "Ik vind het onverteerbaar wat er is gebeurd en daarvoor neem ik verantwoordelijkheid", aldus een geëmotioneerde Hennis. Ook Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, stapt op naar aanleiding van de conclusies van de OVV.

"Ik stap op als minister", zei Hennis aan het eind van het debat met de Tweede Kamer. "Ik heb met heel mijn hart voor Defensie gewerkt, maar het stopt hier vandaag. Ik ben verantwoordelijk en ik neem verantwoordelijkheid." De minister erkent de uitkomsten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Deze conclusies zijn hard aangekomen. Het zijn gitzwarte dagen. Het wederzijds vertrouwen was en is nog steeds groot." Ook erkent Jeanine Hennis dat haar optreden na publicatie van het rapport 'knullig was'. "Ik heb raar gereageerd."  Ook zijn er volgens Hennis fouten gemaakt bij de aanschaf, opslag en het gebruik van de aangeschafte mortiergranaten. 

De partijen in de Tweede Kamer waren kritisch. Zelfs de VVD, haar eigen partij, was keihard over het optreden van Hennis. "Het is een aaneenschakeling van vermijdbare fouten", aldus partijgenoot Han ten Broeke. 

Minister Hennis lag vorige week flink onder vuur. Aanleiding is het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de dood van twee militairen in Mali. Een derde militair raakte zwaargewond. Volgens de Raad is Defensie ernstig tekort geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen. Het onderzoek kwam ook hard aan bij de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers Henry Hoving en Kevin Roggeveld.

De carrière van Jeanine Hennis

Jeanine Hennis komt na haar Schoevers-opleiding in 1995 in dienst bij de Europese Commissie in Brussel. Daarna werkt ze een aantal jaar bij KPMG en als politiek assistent in Amsterdam. In 2004 wordt ze met 44.000 voorkeurstemmen gekozen en neems deel in het Europees Parlement. Ze blinkt uit door haar vasthoudendheid en inzet dat ze in 2010 tot Europarlementariërs van het jaar wordt uitgeroepen. In 2010 komt Hennis in de Tweede Kamer. Een bijzonder moment, want ze werd de eerste vrouwelijke minister van Defensie en de opvolger van Hans Hillen. Ze worstelt met de door Hillen ingezette bezuiniging van 1 miljard euro en daarnaast is er de constante stroom pijnlijke dossiers. Zoals de affaire met de giftige chroomverf en de tijdens een training omgekomen Boy van Geffen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.