Minister van Defensie Jeanine Hennis ligt vandaag flink onder vuur. Aanleiding is dat vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de dood van twee militairen in Mali. Daarin staat dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen. Maar het is vooral de reactie van Hennis zelf die verbazing wekt. Want in plaats van verantwoordelijkheid te nemen lijkt ze ervoor weg te willen lopen. Zoals in dit veel gedeelde interview met RTL Nieuws is te zien.

‘Ingestudeerde kletspraat’, reageert PVV-leider Geert Wilders. ‘Genante televisie’ vindt debat deskundige Lars Duursma het. En politiek commentator Sywert van Lienden noemt het ‘bijzonder ergerlijk’ dat de Minister zegt dat ze het rapport eerst goed wil bestuderen. Want haar eigen Ministerie had notabene voorinzage en mocht zelfs verbeteringen voorstellen, zo twittert hij.

Zelfs vice-premier Asscher hint vandaag op het aftreden van zijn collega minister. Inmiddels is de minister wel wat bijgedraaid en zegt ze vandaag dat haar positie na het debat van komende dinsdag zal moeten worden bepaald. Maar veel mensen vinden dat raar. Toch is het volgens Staatsrechtgeleerde Wim Voermans Staatsrechtelijk gezien wel de juiste weg zegt .

Overigens zou Hennis niet de eerste bewindspersoon zijn die onder Rutte aftreedt. Het rijtje namen zoals dat op Twitter rondgaat is behoorlijk lang. En je zou kunnen zeggen dat dat niet goed is voor het vertrouwen in de politiek. Maar met het vertrouwen in Hennis zit het ook niet goed. Wat maar liefst 87% van de militairen geeft aan geen vertrouwen in haar te hebben. En let wel, dat was in februari, dus ruim voor de verschijning van dit rapport!

Komende dinsdag wordt er dus gedebatteerd over dit rapport in de Tweede Kamer. Het wordt kortom spannend voor minister Hennis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.