Het is onterecht dat minister Hennis van Defensie verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van twee militairen in Mali. Dit stelt oud-commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif in EenVandaag.

Volgens De Kruif is Defensie de afgelopen jaren door de vele reorganisaties en bezuinigingen een veel te bureaucratische organisatie geworden. "Zo zijn er te veel leidinggevenden binnen het leger die zich met dezelfde taken bezighouden." Volgens De Kruif heeft minister Hennis de afgelopen jaren juist haar best gedaan om lijken uit de kast te trekken bij het leger. De Kruif vindt dat de militaire top de hand in eigen boezem moet steken en "eens goed in de spiegel moet kijken."

Minister Hennis kwam afgelopen week zwaar onder vuur te liggen na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Onderzoeksraad concludeerde dat Defensie ‘ernstig tekortgeschoten’ was in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden Nederlandse militairen. Zowel op het gebied van de veiligheid van mortiergranaten als goede militaire zorg. Aanleiding voor het onderzoek was een ongeval op 6 juli 2016 waarbij twee militairen omkwamen en een derde ernstig gewond raakte. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.