Op donderdag 23 oktober 2014, rond 15.30 uur, komt er een brief van minister Hennis van Defensie aan de Tweede Kamer in reactie op onze uitzending van Dossier EenVandaag over PX-10. In de brief staat dat het RIVM 'niet in staat is gesteld om in de uitzending op de aantijgingen te kunnen reageren'.  

Aperte onzin, het RIVM is vanaf 9 oktober via hun afdeling persvoorlichting gevraagd om te reageren op de kritiek die er op hun rapporten is. Eerst telefonisch en daarna per mail. Open en direct, met de kritiekpunten verwoord in de mail. Op dat moment kunnen wij het RIVM nog voor camera interviewen. Dan blijft het stil.

Op dinsdag 14 oktober 2014 stuur ik opnieuw een mail met het verzoek om een reactie. We zitten dan al in de eindmontage. We kunnen nog reacties kwijt maar alleen in tekst. Ik krijg respons op mijn mail van 14 oktober, een vrij summier antwoord.

Ik stel nogmaals vragen en ik word op 16 oktober gebeld door het RIVM. Dit gesprek duurt een uur. Op 17 oktober krijg ik een uitgebreide reactie van het RIVM, te uitgebreid om samen te vatten in een zinnetje in onze uitzending. Ik heb aan het RIVM aangegeven dat we de gehele reactie integraal aanbieden op onze website. In de uitzending hebben we gesteld dat het RIVM zich niet herkend in de kritiek, de volledige reactie staat op onze site.

Als Defensie dus beweert dat het RIVM niet in staat is gesteld om op de aantijgingen te reageren, dan is dat een onjuiste bewering. Een onjuiste bewering, ondertekend door de minister van Defensie en gestuurd aan de Tweede Kamer. U mag het misschien een detail vinden maar Dossier EenVandaag heeft hoor en wederhoor hoog in haar vaandel staan. Hieronder staat de mailcorrespondentie met het RIVM:

Klik op de afbeelding om de gehele correspondentie te zien.

Lees ook