Op dag twee van het debat over de regeringsverklaring is het de vraag of premier Rutte de handreiking die hij gisteren deed aan de oppositie ook waarmaakt. Eerder vandaag dacht 50Plus leider Henk Krol nog dat er een loden deur was in de Trêveszaal in plaats van de deur met een grote kier zoals Rutte die gisteren benoemde. Maar toen de wijkverpleging werd besproken leek Rutte de oppositie gerust te stellen met het feit dat de 100 miljoen euro bezuiniging van de baan is. 

Eerder vandaag zagen we een ongemeen felle Thierry Baudet en Geert Wilders die direct bij de interruptie microfoon stonden om Rutte aan te spreken op de dubbele nationaliteit van enkele bewindslieden. 

Wat verder opviel was de linkse oppositie. Roemer, Klaver en Asscher sloten een links-akkoord, met een tegenbegroting en de linkse samenwerking resulteerde in een drie-eenheid zoals lang niet was vertoond. Dezelfde boodschap werd door alle drie de partijleiders op een andere toon gebracht: de dividendbelasting moet van tafel. Dat lukte niet, maar als dit een voorbode is voor de komende jaren, dan is Rutte nog lang niet van deze drie af.

Met politiek commentator Kees Boonman en hoogleraar leiderschap Janka Stoker, van de Rijksuniversiteit Groningen beschouwen we dag twee van het debat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.