Het was de week van de dividendbelasting. Het kwam eerder al voorbij bij het debat van de regeringsverklaring, deze week bij de Algemene Financiële Beschouwingen en volgende week woensdag staat er wéér een debat over op de rol. Dan mag minister-president Mark Rutte zich verantwoorden tegenover de fractievoorzitters van de Tweede Kamerfracties.

Het was de week van de dividendbelasting. Bij de Algemene Financiële Beschouwingen ging het over weinig anders en volgende week woensdag staat er wéér een debat over op de rol. Dan moet minister-president Mark Rutte zich verantwoorden tegenover de fractievoorzitters van de Tweede Kamerfracties. 

Het wordt een pittig debat, want 1,4 miljard euro belastinginkomsten mislopen zonder dat je weet wat het effect daarvan zal zijn, dat is niet zomaar iets. Grote bedrijven als Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips hadden gedreigd Nederland met hun hoofdkantoor te verlaten. 

Ongunstige timing voor Rutte

Het debat komt net nadat uit de uitgelekte Paradise Papers blijkt dat Nederland al een aardig belastingparadijs is voor buitenlandse bedrijven. De timing kon dus niet ongunstiger voor Mark Rutte.

Het debat komt er ook omdat de beantwoording van de vragen van de oppositie ook deze week door minister van Financiën Wopke Hoekstra voor hen niet bevredigend werden beantwoord. Met Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA fractie in de Tweede Kamer en met politiek commentator Jos Heymans kijken terug naar de afgelopen dividendweek en blikken we alvast vooruit op de komende week.