Wat gebeurt er met de miljoenen die worden gestort op Giro 555 voor de strijd tegen ebola? De tien samenwerkende hulporganisaties verdelen de inkomsten verschillend, maar niet iedereen krijgt hetzelfde bedrag. Een onafhankelijke commissie adviseert de SHO om per ramp te kijken wie het grootste percentage krijgt. 

Van de tien aangesloten organisaties krijgt het Rode Kruis het meest, bijna 20 procent. Oxfam Novib krijgt bijvoorbeeld 16 procent van het totaalbedrag en Save the Children 7. 

De verdeling van de opbrengsten wordt per jaar vastgesteld en niet per ramp. Het adviesrapport van de commissie Meurs concludeerde in februari dat die verdeling beter per crisis opgesteld kan worden. De SHO zegt zelf dat dat in de praktijk bijna niet te realiseren is. 

In de bestrijding van ebola richt Oxfam Novib zich met name op het realiseren van schoon water in ziekenhuizen, terwijl Save the Children directe medische zorg verleent. Het is allebei belangrijk, maar wat is nou het meest en het snelst nodig? 

Gaat het meeste geld wel naar de organisatie met de beste specialisatie voor de ramp op dat moment?

Dat bespreken we in Radio EenVandaag met de voorzitter van de SHO, René Grotenhuis. Ook spreken we met Nick Zwinkels, tropenarts in Sierra Leone. Hij was één van de twee artsen die mogelijk besmet was met ebola. Drie weken zat hij in quarantaine, maar achteraf bleek hij de ziekte niet te hebben. Aanstaande zondag vertrekt hij opnieuw naar Yele in Sierra Leone.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.