Tijdens het politieke zomerreces zijn er weinig verschuivingen in de Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De PVV is bijna net zo groot als coalitiepartijen VVD en PvdA samen.

De partij van Wilders is met 32 zetels (+2) nog altijd de grootste partij. De coalitie zou nu 33 zetels halen in de Tweede Kamer. Dat is evenveel als een maand geleden. De onderlinge verhoudingen tussen de VVD en de PvdA zijn wel iets veranderd:  de VVD verliest deze maand twee virtuele zetels en komt op 21. De PvdA stijgt er juist twee en staat nu op 12.

Hoewel de VVD de afgelopen maanden een redelijk stabiel aantal virtuele zetels heeft, concurreert de partij veel met andere partijen om de zwevende kiezer. Veel kiezers die op de VVD zouden stemmen, overwegen ook D66, het CDA, en de PVV. Dat is andersom ook het geval. Tussen de VVD en deze drie partijen vindt onder de oppervlakte een constante uitwisseling van kiezers plaats. De VVD verliest elke maand kiezers aan een van deze partijen, maar wint ze tegelijkertijd terug.

De totale zetelverdeling is nu als volgt: VVD 21 (-2), PvdA 12 (+2), PVV 32 (+2), CDA 18 (-1), SP 19 (-), GL 8 (-2), D66 18 (-), CU 7 (-), SGP 4 (+1), PvdD 5 (-), 50P 6 (+1). 

Over De Stemming

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 22 tot en met 25 juli 2016. Er hebben 2494 mensen meegedaan.

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.