Een paar jaar geleden woog hij nog 115 kilo, rookte hij als een ketter en liet hij de hond uit vanuit de auto. Een week geleden finishte hij in éen van de zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld. De beruchte Marathon des Sables, dwars door de Sahara. 

De Brabantse Quillermo Pellicaan is vandaag onze Optimist. Zijn boodschap? Kom van die bank af, ga wat geks doen! You can dot it! Maar neem wel kleine stapjes richting een realistisch doel.

Benieuwd naar zijn speech?

Afgelopen week heb ik de 250 km lange, loodzware wedstrijd, de Marathon des Sables uitgelopen. In deze week draag je al je eten en spullen steeds zelf. Water is het enige wat je krijgt, op rantsoen, dat dan weer wel.

Het is bijzonder dat er mensen aan deze wedstrijd meedoen. Het is nog meer bijzonder als je weet waar ik vandaan kom. Ik was niet altijd sportief. Sterker nog, ik was een dikke chips etende couchpotato, die de hond met de auto ging uitlaten. Als iemand mij toen had gezegd dat ik 250 km door de Sahara zou gaan rennen, dan had ik je hard uitgelachen.

Hoe kan het dan toch dat iemand zo radicaal kan veranderen?

Ook jij kan veranderen!

Mijn trigger om wat te gaan doen was toen ik stopte met roken. Mijn gewicht schoot naar een maximum en ineens waren al mijn kleren te heet gewassen. Er moest iets gebeuren en ik begon met hardlopen.

Na een tijdje deed ik mijn eerste 5 km wedstrijd en ik was nog nooit zo trots geweest dat ik het einde gehaald had. Had ik op dat moment al een idee dat ik door de Sahara zou gaan rennen? Ben je gek, half Breda was voor me geëindigd. Maar met het behalen van deze eindstreep was 5 km wel mijn nieuwe normaal geworden. En vanaf de 5km is de 10 km dan niet meer zo’n grote stap. En zo werd steeds elke nieuwe stap mijn nieuwe normaal.

De kleine stapjes die de lat steeds hoger leggen, werken enorm motiverend. Als je op het moment van niets doen meteen de lat op de Sahara hoogte legt, dan is de sprong te groot. Niemand kan zoveel motivatie opbrengen om dat ineens te doen. Maar over een periode van 10 jaar gezien, met ieder jaar kleine subdoelen, is er ineens overzicht en lijkt het haalbaar. 

Mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen bereiken en onderschatten wat op lange termijn mogelijk is. Met kleine stapjes worden de doelen die je behaald hebt steeds weer je nieuwe normaal. En een volgende stap is vanaf je nieuwe normaal gezien maar een kleine stap.

Ook jij kan veranderen. Bepaal voor jezelf wat je nu echt wilt. Je wilt niet afvallen, je wilt weer kunnen voetballen met je zoon. Je wilt niet meer tijd, je wilt een dag in de week in de natuur doorbrengen. Dit kun je bereiken door kleine stapjes te nemen. Begin met om 1 keer in de 2 weken te gaan sporten. Dan val je af en kun je straks weer voetballen met je zoontje. Ga 1 dag in de maand minder werken en plan die voor je eigen activiteit in. Wandelen in de natuur, of activiteiten voor een eigen zaak.

Met dit soort kleine stapjes kom je er ook, maar het grote voordeel is dat deze kleine stapjes heel snel als normaal gaan voelen en dan kun je weer een kleine stap doen. Op deze manier slijten je nieuwe doelstellingen geruisloos in je leven en weet je na een tijdje niet beter meer.

Ik ben Quillermo Pellicaan en ik wens je een prettige dag!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.