Een marathon lopen: maar liefst 42 kilometer en 192 meter achter elkaar rennen. Veel mensen moeten er niet aan denken. Toch staan er weer duizenden liefhebbers aan de start van de marathon in Rotterdam. Schrijver Abdelkader Benali snapt die liefde voor de marathon als geen ander.

Benali liep de Marathon Rotterdam diverse keren. "Het is de mooiste van Nederland. Het is de marathon van de lopers en de Rotterdammers", vertelt de schrijver. "De Rotterdammers spannen zich in om de lopers een groot onthaal te geven. Hardlopers begrijpen dit. Rijen dik aan mensen maken er in Rotterdam-Zuid een mooie dag van." 

De ode aan de marathon van Abdelkader Benali

'Geef het op, geef het op'

De marathon, ook al is iemand nog zo getraind, blijft een aanslag op je lichaam. "Het moeilijkste moment in de marathon is het moment dat je aangewezen bent op de psychologie. Dat stemmetje in de hoofd dat constant zegt 'geef het op, geef het op', dat stemmetje moet je de nek omdraaien". 

Benali brengt als 'Optimist' een ode aan de marathon. "Want wie een marathon loopt, komt zichzelf tegen. Weken na de marathon is je lichaam nog in zak en as, want de marathon wint altijd", zo zegt hij. "Toch blijf ik de marathon lopen en ik zal hem altijd blijven lopen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.