Bus in, bus uit, fotocamera om de nek en dezelfde dag nog naar het volgende Europese land. Het stereotype beeld van de Aziatische toerist verandert. "Ze reizen op eigen houtje, blijven langer en willen Nederland écht leren kennen."

Tot aan het uitbreken van corona nam het aantal Chinese toeristen hard toe. De verwachting is dat het aantal bezoekers zich de komende 7 jaar zal verdubbelen. Niet alleen het toerisme uit China groeit hard. Ook uit landen zoals Indonesië, Cambodja en Vietnam stijgt het aantal bezoekers.

Authentiek Nederland

Gabriëlla Esselbrugge is horecaondernemer in het Overijsselse dorp Giethoorn en doet haar best om het Aziatisch toerisme te verbeteren. "De Chinese toerist is steeds meer op zoek naar een verdiepende, authentiek Nederlandse ervaring."

Esselbrugge zag het type toerist veranderen in de afgelopen jaren. "Het Chinees toerisme heeft zich ontwikkeld van groepsreizen naar individuen die diepgang zoeken. Het zijn kleine groepjes reizigers die via hun smartphone zelf hun reis plannen. Ze blijven doorgaans langer op dezelfde plek dan de meer traditionele toeristen via busreizen."

Bekijk ook

info

Forse groei Chinees toerisme

In 2019, nog voor de coronapandemie, bezochten 390.000 Chinezen Nederland. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat in 2030 het aantal Chinese toeristen bijna is verdubbeld en het aantal rond 665.000 ligt.

Amsterdam en Giethoorn zijn de absolute trekpleister, maar ook winkeliers zien Chinese bezoekers graag komen. De Chinezen zijn 'big spenders'. Ze geven ruimschoots het meest uit van alle toeristen: In 2013 gaven ze 98 miljoen euro uit. In 2019 was dat al 155 miljoen euro.

De Nederlandse toerismebranche deelt ze in in 4 categorieën: Chinezen van het platteland of steden kleiner dan 1 miljoen inwoners, uit steden tot 5 miljoen inwoners, uit steden tot 30 miljoen inwoners en uit megasteden met meer dan 30 miljoen inwoners, zoals Beijing en Shanghai.

Chinezen van het platteland of uit kleinere provinciesteden komen vaak voor het eerst naar Europa en reizen vaker op de traditionele manier: met een bus, korte stops en meerder uitstapjes op een dag. Chinezen uit de megasteden zijn vaak jonger, hebben veel te besteden, trekken hun eigen plan en verblijven langer dan 1 dag in Nederland.

Leuk én leerzaam

Esselbrugge ziet dat veel Chinese toeristen ook iets willen leren. Zo bezoeken ze een agrarisch bedrijf, even buiten Giethoorn, dat zich heeft toegelegd op circulariteit en duurzaamheid.

"Nederland is toonaangevend in de agro- en foodsector. Veel Chinezen willen daar meer over weten. Ze stellen vragen waar wij nog nooit over hebben nagedacht. Dat is voor ons ook heel leuk."

Bekijk ook

Kennis gebruiken in China

Ook zijn veel Chinese bezoekers geïnteresseerd in hoe juist op het platteland ook toerisme zich kan ontwikkelen. "Veel van de jonge toeristen uit Shanghai of Beijing hebben ouders en grootouders op het platteland", vertelt Esselbrugge.

"Ze willen deze kennis over voedselproductie en toerisme gebruiken om toe te kunnen passen op het Chinese platteland. We helpen ze ook om die kennis te implementeren daar."

Bekijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.