De huizenmarkt zet de laatste maanden van het jaar nog even een sprint in. Veel huizenzoekers willen voor 1 januari, als de beperking van de hypotheekrenteaftrek een feit is, nog snel kijken wat de mogelijkheden zijn. Hypotheekverstrekkers, makelaars én ING zien een stijging van ‘tientallen procenten’ in de huizenverkoop nu de regels voor hypotheekverstrekking vanaf 2013 op de schop gaan.

Een spannende periode voor verkopers: zij doen alles om op de valreep kopers over de streep te trekken.

Het aantal huisbezichtigingen neemt toe. Het grote kantoor Makelaarsland telde afgelopen maand 82.500 bezoekaanvragen, een stijging van 20 procent vergeleken met november vorig jaar. ''Dit geeft aan dat de kooplust onder woningzoekenden nog steeds sterk aanwezig is. Naar verwachting zal deze trend zich in december doorzetten'', aldus Makelaarsland.

''Waar we vorige maand zo'n 1500 huizen per week verkochten, zijn dat er nu bijna 1900'', stelt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. Het verschil tussen de huidige en nieuwe hypotheekvormen kan een koper over de gehele looptijd tienduizenden euro’s schelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.