Het is voor de meeste mensen de grootste aanschaf die ze doen in hun leven: het kopen van een huis. Maar aan welke regels kopers, verkopers en vooral makelaars zich moeten houden? Dat is niet altijd even duidelijk.

De huizenmarkt staat zwaarder onder druk dan ooit. Huizen worden voor ongekende prijzen verkocht en bij elk huis dat te koop staat, zijn er massa's gegadigden. Het gevolg is dat niet iedereen het even nauw neemt met de regels. Tegelijkertijd is het onderhandelen over een huis niet in een wettelijk proces vastgelegd. Dit is een overzicht van de belangrijkste spelregels waar je als huizenkoper en -verkoper op moet letten.

Lees ook

1. Een bod uitbrengen is nog geen onderhandeling

Als je een bod uitbrengt, ben je nog niet officieel in onderhandeling. Dat ben je pas op het moment dat de verkoper een tegenbod heeft uitgebracht. Let op: ook als je bod wordt afgewezen en je gevraagd wordt een nieuw bod te doen, ben je nog niet aan het onderhandelen. De verkoper mag het proces afbreken, ook als hij een tegenbod heeft uitgebracht.

2. De makelaar mag niets zeggen over de hoogte van de biedingen

Tijdens de onderhandeling mag een verkoper dus ingaan op een hoger bod. Wat absoluut niet mag, is dat de verkopende makelaar de prijs opdrijft. Hij mag dus geen bedragen noemen tegen andere potentiële kopers, waardoor ze tegen elkaar zouden kunnen opbieden. Wat hij wel mag, is aangeven dat een bod te laag is voor de verkopende partij. Ook kan hij om een definitief eindbod vragen. Vindt hij dat te laag, dan mag hij de onderhandelingen beëindigen en gaan onderhandelen met een andere partij.

3. Een koop is pas rond als de overeenkomst is getekend

Een mondelinge afspraak is bij de koop van een woning niet bindend, het is wettelijk vastgelegd dat dit schriftelijk moet gebeuren. Een koop is dus pas een koop als de overeenkomst is getekend. De verkoper mag zich tot aan het moment van ondertekenen nog bedenken. De koper krijgt na ondertekenen nog drie dagen bedenktijd om terug te komen op zijn beslissing en mag de koop dan nog zonder reden ontbinden.

4. De eerste bieder heeft geen bijzondere rechten

De verkoper is niet verplicht met jou als eerste bieder te onderhandelen. Als hij van een andere bieder een beter openingsbod krijgt, kan hij er zelfs voor kiezen om helemaal niet met jou te onderhandelen.

5. Bezichtigingen mogen gewoon doorgaan, ook na een tegenbod

Als je in onderhandeling bent, mag een makelaar gewoon doorgaan met bezichtigingen van een woning. De reden hiervoor is dat een onderhandeling niet per se betekent dat het tot verkoop komt. Zolang de overeenkomst niet is getekend, mag een makelaar dus gewoon aan anderen laten zien.

6. De vraagprijs mag tijdens de onderhandelingen worden verhoogd

In de huidige oververhitte huizenmarkt gebeurt het: de makelaar verhoogt nog tijdens de onderhandelingen de vraagprijs. Niet leuk, maar het mag wel. Dat betekent dus ook dat je niet automatisch een huis krijgt als je direct de vraagprijs biedt. Het aanbieden van een huis is juridisch gezien geen aanbod, maar een 'uitnodiging tot onderhandeling'.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de NVM en Funda.

Van boerenland naar huizen en natuur, Jos Droogh begon zijn eigen landgoed

Een weiland ombouwen naar natuurgebied met daarop wat woningen. Jos Droogh werkt aan zijn 'Landgoed Langeraar'.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.