Het 15e-eeuwse schilderij 'De geboorte van Maria' dat in 1960 werd geroofd uit museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, is terug op zijn plek. Het vijftiende-eeuwse paneeltje werd op 27 december 1960 op klaarlichte dag tijdens de lunchpauze van een beveiliger uit het museum gestolen. Een Duitse verzamelaar kwam het werk tegen in de catalogus van een veiling in Bonn, en zorgde ervoor dat het schilderij weer terug kwam in het museum.

De terugkeer van 'De geboorte van Maria' is niet het eerste voorbeeld van verdwenen kunst die weer opduikt.

De geboorte van Maria

Misschien wel de meest spannende opgeloste kunstroof is die van de twee bronzen paarden van Hitler. Die verdwenen na de oorlog, maar werden in 2015 dankzij de Nederlandse roofkunstjager Arthur Brand teruggevonden. 

'Beelden vernietigd in slag om Berlijn'

De twee bronzen paarden, gemaakt door Josef Thorak, zijn zo'n 3,5 meter lang en wegen 40 ton elk. Het verhaal van Brand begon toen hij een kleurenfoto van de twee bronzen paarden in handen kreeg. "Iedereen dacht dat die beelden vernietigd waren tijdens de slag om Berlijn. Dus ik dacht: welke idioot doet er nu zo veel moeite om die paarden te vervalsen?", vertelt Brand.

Toch ging Brand op onderzoek uit. "Ik keek een documentaire over de laatste dagen van het Derde Rijk. Op de filmbeelden waren de paarden niet meer aanwezig." Brand zag dat op de plek waar een van de paarden hoorde te staan, nu een lijfwacht van Hitler stond. "Dat kon maar één ding betekenen: Hitler had voordat de Slag om Berlijn in alle hevigheid losbarstte, de twee bronzen paarden in veiligheid laten brengen." Volgens Brand liet Hitler de paarden naar een opslagplaats ten noorden van Berlijn brengen. "In 1945 vielen ze in Russische handen, waarna ze in het geheim naar een Russische kazerne in het oosten van Duitsland zijn gebracht."

De lange reis van Hitlers paarden

Na de val van de Muur in 1989 zijn ze volgens Brand door de Russen verkocht aan louche handelaren, die ze weer doorverkochten aan welgestelde nazi-sympathisanten. Brand begon een undercoveroperatie en deed zich voor als vertegenwoordiger van een Amerikaanse kunsthandelaar. Nadat hij genoeg informatie had, schakelde hij de Duitste politie in. Die deed invallen in heel Duitsland waarbij, behalve de bronzen paarden, nog veel meer kunstwerken in beslag werden genomen. De meeste werken lagen in een loods in Bad Dürkheim, in de deelstaat Rijnland-Palts.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.