De formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn gisteravond stukgelopen. Definitief. De kans dat er opnieuw gesprekken gaan worden gevoerd door het “motorblok” met de partij van Jesse Klaver, is minimaal. 

Het ging wederom mis op het onderwerp integratie, net als de eerste poging onder informateur Schippers. GroenLinks kon niet leven met het voorstel dat informateur Tjeenk Willink had geschreven.

Achteruitonderhandelen

Inmiddels is het zwartepieten in Den Haag begonnen. En met name GroenLinks krijgt het te verduren. Die partij zou hebben 'achteruitonderhandeld': eerst akkoord gaan, om vervolgens aanvullende eisen te stellen. 

Voor D66-leider Pechtold zijn de druiven extra zuur. Pechtold heeft er alles aan gedaan om een kabinet te formeren met GroenLinks. Nu dat definitief van de baan is, komt de vraag: is de ChristenUnie nog een optie? Durft D66-leider Pechtold over zijn eigen schaduw heen te springen? Eerder liet Pechtold in een 1 op 1-gesprek aan CU-leider Segers weten niets te zien in samenwerking, vanwege de verschillen op medisch-ethisch gebied. 

In EenVandaag vanavond gesprekken met onder andere Alexander Pechtold en Jesse Klaver. Hoe kijken zij terug? En welke opties ziet Pechtold nog? 

Daarnaast de uitkomsten van een onderzoek van het EenVandaag OpiniePanel: welke kabinet heeft nu de voorkeur van de meeste mensen? En wat vinden de D66-kiezers van de CU-optie? Of moeten er nieuwe verkiezingen komen? 

Bekijk de hele reactie van Jesse Klaver op het stuklopen van de formatie

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.