Er moet een bonus komen voor scholen die een brede brugklas hebben, dat vindt de Algemene Onderwijsbond. Met deze financiële prikkel moet het tij worden gekeerd. Er zijn namelijk steeds minder brede brugklassen en dat is volgens de bond, de wetenschap en de politiek, geen goede ontwikkeling. 

De lat ligt veel te hoog op de middelbare school. Ouders en leerlingen stellen steeds hogere eisen. Daardoor volgen tieners te vaak onderwijs op een te hoog niveau en dat zien we terug in de cijfers. 

Vorig jaar bleven er na jaren van daling weer meer kinderen zitten, bijna 55.000 om precies te zijn. Of dit het begin is van een trend is nog niet te zeggen, maar de prestatiedrang vertaalt zich wel in een andere trend: het verdwijnen van de brede brugklas.

In deze brugklas zitten kinderen van verschillende niveau’s bij elkaar, dus havo/vwo of vmbo/havo. Er zijn steeds minder van dit soort klassen, want kinderen zouden beter presteren als ze alleen met hun eigen niveau in de klas zitten, is de gedachte. 

De Onderwijsbond AOB vindt dat geen goede ontwikkeling en roept de politiek op om brede brugklassen te stimuleren. En dat mag zeker ook met financiële prikkels.

Zo zou de politiek een financiële bonus kunnen geven aan scholen die een brede brugklas hebben. Geld dat de scholen kunnen gebruiken om zich te profileren en hun onderwijs te verbeteren. Scholen die zich alleen op één niveau richten zouden hier dan geen aanspraak op kunnen maken.

Goed voor de leerlingen, maar ook beter voor de maatschappij. Leerlingen kunnen heel goed van en met elkaar leren. Kinderen die van huis uit minder kansen krijgen, kunnen zo toch hun talenten ontwikkelen.

En de scheiding van verschillende bevolkingsgroepen zouden we kunnen tegengaan door samen te leren. Het gaat dan om verschillende opleidingsniveau’s, inkomensklassen, maar ook culturele achtergronden. 

Maar die brede brugklassen zijn zeker niet altijd zaligmakend. In de uitzending is ook Jessica Jensen te horen, directeur van Havo De Hof in Amsterdam Oost. Zij is juist voorstander van onderwijs op eigen niveau. Ook is Paul van Meenen, Kamerlid voor D66 aanwezig. D66 is juist voorstander van de brede brugklas. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.