Help, de boer verzuipt! 80 procent van de Nederlandse boeren heeft het moeilijk. Zij kunnen niet concurreren met mega-boerenbedrijven of niche-boeren. Hoe houden de boeren hun hoofd boven water?

Joris Lohman is politicoloog en oprichter van Food Hub, een organisatie die mensen helpt om de wereld van voedsel en landbouw te veranderen. Namens de Klimaat en Energie Koepel (KEK) zat hij aan de landbouwtafel en met het innovatietraject De Nieuwe Boerenfamilie helpt hij boeren in negen maanden duurzamer te worden.

Slecht imago

De afgelopen jaren bezocht Lohman bijna 200 boerenbedrijven voor onderzoek. "Veel boeren verdienen met moeite een modaal of zelfs onder modaal inkomen en ze lijden onder het slechte imago in de maatschappij. Ze hebben heel weinig bewegingsruimte, financieel dus ook mentaal."

"Ondanks alle bewegingen die gaande zijn, heb ik het gevoel dat het grootste deel van de boeren aan het 'afhaken' is." Lohman zegt veel jonge boeren te kennen die best het familiebedrijf willen overnemen maar van hun ouders horen: 'Doe het maar niet, want zo'n leven gunnen wij jou niet'. "De boeren hebben het gevoel dat ze de kop van jut zijn. Het is een hele emotionele beroepsgroep. "

Lees ook

Duurder maken van voedsel is niet de oplossing

Lohman denkt dat niet dat boeren geholpen zijn door het duurder maken van ons voedsel, zoals minister Carola Schouten onlangs opperde. "Tuurlijk is het zo dat we in Nederland weinig betalen voor ons voedsel. Maar onze boeren produceren voor het buitenland, Nederland is de tweede exporteur ter wereld. Tweederde van ons voedsel gaat de grens over. En dat is een politieke keuze."

"Dus om dan opeens te zeggen dat ons voedsel te goedkoop is en je dan te richten op de Nederlandse consument is wat flauw." Volgens Lohman zou de minister zich dan moeten richten op de consument in Duitsland en Engeland en tegen hen zeggen dat de producten duurder worden. "Maar dan kopen de Engelsen en Duitsers het gewoon ergens anders. En dat willen we niet."

Lees ook

De afstand tussen grond en mond moet korter

Lohman vindt dat de macht nu oneerlijk verdeeld is. "Wat je zou moeten doen is de positie van de boer versterken. We moeten zorgen dat boeren zich beter kunnen verenigen. Daar is de minister nu ook mee bezig, ze wil coöperaties stimuleren. Een soort Campina maar dan waar de boer meer in de melk te brokkelen heeft. Dan staan ze sterker in die keten."

En kunnen we als consument ook iets doen om jonge boeren te ondersteunen? Jawel, zegt Lohman. Lokaal kopen. "De afstand tussen de grond en je mond korter maken. Koop producten uit de buurt. Zo ondersteun je jouw lokale boer. En behalve dat je gezonde producten eet van eigen bodem werk je ook nog mee aan het versterken van het Nederlands landschap."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.