Minutenlang staat Lotte dromerig te kijken naar een uitgestrekt landschap vol met schapen. Niet omdat het ontspannend is, maar ze denkt na. Moet ze de boerderij van haar ouders overnemen of niet?

Lotte Roskam heeft net haar studie agrarisch ondernemerschap aan de agrarische hogeschool in Dronten afgerond. Haar ouders hebben een schapenboerderij in het Overijsselse Vollenhove. Lotte twijfelt of ze de boerderij moet overnemen. "Ik vind het belangrijk dat mijn vriend 100 procent achter deze stap staat. Ik kan het bedrijf niet alleen overnemen, dus ik wil samen deze keuze maken."

Het is een enorme stap om op te volgen

Lotte gaat eerst buiten de deur werken. "Er is bijvoorbeeld de financiering die ik over moet nemen. Je neemt de schulden over, de hypotheek neem je over en een deel van de opbrengst moet naar je ouders voor hun pensioen."

Als boer maak je lange dagen en heb je weinig vrije tijd. Dat steekt Lotte. "Daarnaast spelen er nog veel andere dingen in de sector, zoals de toenemende regelgeving en de kritische burger. Het is een enorme stap. Als ik er van kon leven zou ik het gelijk doen."

Lotte twijfelt of ze de schapenboerderij van haar ouders wel moet overnemen.

Moeder van Lotte: we zitten niet met 'het moet, het moet'

De moeder van Lotte begrijpt haar dochter's twijfel. "We zien de nadelen voor onze dochter. We zijn daar heel nuchter in. Het is hard werken. We zitten niet met emotionele druk, zo van 'het moet, het moet.' We moeten realistisch zijn. Is het allemaal wel terug te verdienen?"

"Mijn man wil het liefst ons bedrijf aan Lotte overdragen. We kijken per jaar wat er gebeurt. We zitten in een gebied van ruilverkaveling. We worden een stukje opgeschoven en moeten maar zien welk land we terugkrijgen. Je hebt als boer best veel dingen die worden opgelegd. Je kunt in Nederland toch niet lang vooruitkijken."

Lees ook

Tv-reportage: Wie wil er nog boer worden?

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.