24 maanden cel, waarvan dertien voorwaardelijk is de straf die jihadverdachte Laura H. tegen zich hoorde uitspreken. De jonge vrouw vluchtte vorige zomer met haar twee jonge kinderen uit IS gebied na een verblijf van anderhalf jaar in kalifaatsteden Raqqa en Mosul.

update
clock 13-11-2017 01:00

Laura H. is door de rechtbank in Rotterdam tot 24 maanden cel veroordeeld, waarvan dertien voorwaardelijk. Omdat ze al een jaar in voorarrest heeft gezeten hoeft ze niet meer terug naar de gevangenis. De rechter achtte bewezen dat Laura H. op de hoogte was van de misdaden van IS in Syrië en Irak, en dat ze wist dat haar man deelnam aan de terroristische strijd van IS. Ze zou een ondersteunende rol voor het plegen van terroristische misdrijven hebben gehad door voor haar gezin te zorgen, aldus de rechter. Deelname aan de strijd en lidmaatschap van IS achtte de rechter niet bewezen. 

Het Openbaar Ministerie eiste eind oktober een celstraf van 35 maanden tegen Laura H. voor deelname aan Islamitische Staat en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Vierentwintig maanden daarvan zijn voorwaardelijk, de rest onvoorwaardelijk. Laura’s hechtenis werd afgelopen zomer opgeheven door de rechter. Omdat ze het grootste aantal maanden al in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft ze waarschijnlijk niet terug de cel in. 

“Ze is in de val gelopen”

Laura verbleef van september 2015 tot juli 2016 in Raqqa en Mosul. Ze is tegen haar zin naar het kalifaat gebracht door haar man Ibrahim. Vader Eugene sprak eerder in EenVandaag over zijn dochter en de zaak die tegen haar is aangespannen. “Ze is in de val gelopen en kon daar niet meer weg. Binnen anderhalve maand wist ze al: ik moet hier weg, dit komt niet meer goed. Vervolgens heeft ze een jaar lang met gevaar voor eigen leven pogingen gedaan om daar weg te komen.”

Hij hielp zijn dochter met behulp van buitenlandse experts te ontsnappen uit Irak. Na haar ontsnapping wordt ze aangehouden op Schiphol en vastgezet op de Terroristenafdeling van de EBI in Vught. “Laura wordt door justitie neergezet als ’s lands grootste terroristische dreiging. In werkelijkheid is ze een meisje van 21, met twee kinderen die haar heel hard nodig hebben om trauma’s te verwerken.”

Rol van vrouwen in IS gebied

De uitspraak van vandaag is een belangrijke. De rechter zal voor de eerste keer een vonnis vellen over de rol van vrouwen in IS gebied. In hoeverre hebben zij zich door daar te vestigen aangesloten bij een terroristische organisatie? En, hebben zij door voor hun man te zorgen bijgedragen aan IS?

Het oordeel van de rechtbank zal bepalend zijn voor de mogelijk nog tientallen andere vrouwen die terug willen keren uit IS gebied. Met het kalifaat op instorten, melden steeds meer vrouwen zich bij familieleden in Nederland dat ze naar huis willen. Zij zullen, net als Laura H., bij thuiskomst direct worden gearresteerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.