De keiharde aanpak van verboden middelen is een heilloze weg schrijven D66 en deskundigen in een manifest vandaag. Misdaadjournalist Peter R. de Vries tekende ook: "We moeten gewoon onderkennen dat miljoenen mensen drugs gebruiken."

D66 wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar het reguleren van nu verboden middelen als XTC, cocaïne en paddo's. Volgens Kamerlid Vera Bergkamp heeft de 'war on drugs' niets opgeleverd. "Het is tijd om uit de loopgraven te komen. Het taboe om hierover te praten moet eraf."

Nuchtere aanpak nodig

Het manifest wordt breed gedragen door tientallen wetenschappers, advocaten en journalisten. Ook Peter R. de Vries twijfelde geen moment om zijn handtekening onder het stuk te zetten. Hij is helemaal klaar met zero-tolerance-aanpak van Minister Grapperhaus en zijn voorgangers. "Dat is echt de heilloze weg. Dat heb ik nu zo vaak gehoord. We gaan harder straffen en meer agenten inzetten. Die aanpak heeft tot niets, maar dan ook helemaal niets geleid."

De Vries vindt dat het tijd is om naar een wat meer nuchtere aanpak te kijken. "Miljoenen mensen in Nederland gebruiken drugs, dat kunnen we niet ontkennen. We moeten daarmee om leren gaan en dus niet weer een blik extra agenten opentrekken."

"Drugsgebruik pak je niet aan door steeds maar een blik agenten open te trekken", zegt Peter R. de Vries.

'Druggebruik neemt misschien juist wel af'

Verslavingskliniek Jellinek, naast D66 een van de initiatiefnemers van dit plan, vindt dat discussie ook nodig is vanwege gezondheidsredenen. Woordvoeder Floor van Bakkum denkt dat het drugsgebruik misschien wel afneemt door regulering. "Reguleren is niet hetzelfde als vrijgeven. Het gaat stapsgewijs en juist onder strakke regels. Op die manier kun je gebruik juist ontmoedigen ook", zegt Van Bakker.

Nu is er volgens Van Bakkum totaal geen toezicht op de kwaliteit van harddrugs. "Wat we nu zien is dat er heel veel criminaliteit is en dat er heel veel gebruik wordt. Maar we hebben nauwelijks controle over middelen die op de illegale markt gebruikt worden. Ook niet op de schadelijkheid hiervan. Daarom is regulering een optie die nu eens serieus onderzocht moet worden."

Lees ook

Licentiesysteem

Concreet ziet De Vries wel iets in een soort van licentiesysteem. "De overheid zou die kunnen uitgeven en daarmee kunnen bepalen wie wat mag verkopen onder strenge regels. Hiermee kun je ook toezicht kunnen houden op de kwaliteit. Nu weet je als gebruiker nauwelijks wat je koopt op straat. Daarnaast werkt het illegale circuit ook heel prijsopdrijvend. Het kan dus ook goedkoper worden door regulering.

Op steun van de coalitie hoeft D66 voorlopig niet te rekenen. CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf: "Nederland is de drugsschuur van de wereld. De idee dat legaliseren een optie is, is een waanidee. We moeten juist alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitroeien. Dit plan van D66 is werkelijk onbegrijpelijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.