Voor het eerst heeft een verdachte van de moord op Peter R. de Vries verteld waarom de misdaadjournalist is vermoord. Uit een afgeluisterd telefoongesprek blijkt dat de bemoeienis van De Vries met het Marengo-proces de reden was: "Lekker voor hem."

Het gaat om Christopher W. (27), die in het voorjaar van 2021 de opdracht zou hebben gekregen om Peter R. de Vries te vermoorden, samen met twee andere mannen. De Vries werd uiteindelijk op 6 juli 2021 neergeschoten.

Getreuzeld

Uit onderschepte spraakberichten en afgeluisterde telefoongesprekken tussen de mannen blijkt volgens de recherche dat deze drie verdachten in mei en juni 'hebben getreuzeld' met de uitvoering van de moord op Peter R. de Vries.

Dat hebben bronnen die het politiedossier over de moordaanslag goed kennen onafhankelijk van elkaar bevestigd. Christopher W. is een van de tot nu toe vijf verdachten in het strafrechtelijk onderzoek '26Hendon' van het Landelijk Parket (OM), naar de opdrachtgevers van de liquidatie van Nederlands bekendste misdaadverslaggever. De opdracht voor de moord werd uiteindelijk niet aan hem, maar aan andere personen gegeven.

Bekijk ook

Medeverdachten filmden De Vries

Toch bleef W. op de achtergrond alsnog een belangrijke rol spelen. Eind mei 2021 werd hij opgepakt omdat hij nog een oude straf moest uitzitten. Toch hield hij vanuit de gevangenis nog zeer nauw en regelmatig contact met zijn twee medeverdachten Gerower M. (26) en Erickson O. (27).

Zij zitten sinds afgelopen zomer vast, omdat ze Peter R. de Vries zouden hebben gefilmd terwijl hij zwaargewond op de grond lag. De schokkende beelden werden vlak na de aanslag razendsnel verspreid via Twitter en Whatsapp.

De telefoon en autosleutel van Peter R. de Vries, op de plek van de aanslag
Bron: Politiefoto
De telefoon en autosleutel van Peter R. de Vries, op de plek van de aanslag

'Begonnen met werken'

In telefoongesprekken met Christopher W. vertellen de twee 'filmers' begin juni 2021 dat ze zijn 'begonnen met werken'. Ze noemen het 'observation'. Uit hun telefoongegevens blijkt volgens de politie dat M. en O. ook op 9 juni en 1 juli in de buurt waren van de RTL Boulevard-studio aan de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam.

Op 6 juli 2021, de dag van de moordaanslag, belt W. 's middags vanuit de gevangenis met Gerower M. en Erickson O., die dan zeggen 'op weg te zijn'. Uit kentekenregistraties blijkt dat zij op dat moment in een grijze Peugeot 206 vanuit Rotterdam naar Amsterdam rijden. Vlak voor hen rijden de mannen die de moordaanslag op Peter R. de Vries gaan uitvoeren: de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E.

Bekijk ook

'Lekker voor hem'

's Avonds laat belt Christopher W. met zijn vriendin. Die vertelt hem dat de misdaadverslaggever is neergeschoten. "Lekker voor hem", reageert W. Zijn vriendin reageert woedend. Daarop zegt W. dat Peter R. de Vries 'overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten'. Dit telefoongesprek is volgens bronnen kort geleden toegevoegd aan het onderzoeksdossier.

Peter R. de Vries was in het jaar voor zijn gewelddadige dood ook de vertrouwenspersoon van de kroongetuige in de megazaak tegen de vermoedelijke liquidatiebende van drugsbaron Ridouan Taghi. Politie en OM gaan ervan uit dat Taghi opdracht heeft gegeven voor de moord op Peter R. de Vries. In het Marengo-proces is levenslang tegen Taghi geëist.

Nieuwe klussen

In een ander telefoongesprek op 1 augustus heeft Christopher W. het over de vermoedelijke huurmoordenaar Delano G. (23). W. zegt dat 'die jongen die het heeft gedaan een rapper is, hij heeft het gedaan voor de roem'. Ook zegt W. dat 'die kleine man alles kwijt is' en dat Delano G. en Kamil E. 'dom en overhaast' te werk zijn gegaan.

Opvallend is ook dat Gerower M. en Erickson O. drie dagen na de moord op Peter R. de Vries op bezoek gaan bij Christopher W. in de gevangenis. Uit dit bezoek en de telefoongesprekken tussen de drie mannen, blijkt volgens de politie dat M. en O. alweer bezig zijn met iets nieuws: "Vanuit de criminele organisatie krijgen ze opdracht voor meerdere nieuwe klussen." Het gaat volgens het onderzoeksteam om geweldsmisdrijven.

Bekijk ook

Voortgezet crimineel handelen

Al langer maken politie en het OM zich grote zorgen over het zogenoemd 'voortgezet crimineel handelen' door verdachten vanuit de gevangenis. Christopher W. is zo'n verdachte die klussen regelt vanuit de bajes. Zo wordt er in de telefoongesprekken gesproken over 'klussen beneden' die M. en O. moeten uitvoeren. Met 'beneden' wordt volgens de politie Spanje bedoeld.

Het doel is onder andere om 'mensen en horloges te laten ontploffen'. Eind augustus is er een gesprek dat M. en O. 'twee grote dingen' krijgen. Vuurwapens, denkt de politie. Opvallend is dat in dezelfde periode Erickson O. voor het eerst wordt gehoord als verdachte voor het filmen van Peter R. de Vries en het verspreiden van deze beelden. Na een tweede verhoor in januari 2022 lukt het rechercheurs om afluisterapparatuur te plaatsen, vermoedelijk in een wit busje waarmee O. bij het politiebureau wordt opgehaald.

Taghi als opdrachtgever

Tijdens een ontmoeting diezelfde dag met twee kennissen, noemt O. vervolgens de opdrachtgever van de moordaanslag op Peter R. de Vries. "Taghi heeft drie mensen de opdracht gegeven. En één van die mensen heeft ons opdracht gegeven om de klus te doen. Hij heeft gezegd om de straat in de gaten te houden, camera dit en dat." NRC citeerde een paar weken geleden ook al uit dit afgeluisterde gesprek.

Eerder wees een anonieme, beschermde getuige Ridouan Taghi al aan als opdrachtgever voor de moord op Peter R. de Vries. Deze getuige is een kennis van de Pool Krystian M.(27), die volgens de recherche de moord op de misdaadjournalist zou hebben aangestuurd. Ook deze Krystian M. is verdachte in onderzoek '26Hendon'. Hij staat net als Gerower M. en Erickson O. aanstaande donderdag voor het eerst voor de rechter tijdens een inleidende zitting.

Verslaggever Bram de Waal legt uit hoe het zit.

Bekijk ook