D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat de Europese commissie onderzoek moet doen naar de mensenrechten, als het Deense plan om criminele asielzoekers op een eiland te plaatsen echt doorgaat.

Volgens In 't Veld is het het zoveelste voorstel in Denemarken waarbij migranten en vluchtelingen ontmenselijkt worden. "Het zijn een soort middeleeuwse praktijken. Dit hebben we in vroegere eeuwen ook gedaan en zo ga je niet mensen om. Deze mensen kunnen nooit meer onderdeel worden van de samenleving."

D66 Europarlementarier Sophie in 't Veld over het nieuwe Deense plan

'Mensenrechten worden geschonden'

Het Deense plan om criminele asielzoekers op het Deense eilandje Lindholm te zetten en waar Trouw donderdag over schrijft, werd vorige week gepresenteerd als onderdeel van de Deense begrotingsbesprekingen. De Deense Volkspartij, van wier steun de minderheidsregering van premier Lars Lokke Rasmussen afhankelijk is, had deze maatregel geëist in ruil voor steun aan de begroting van 2019. "Ze zijn ongewenst in Denemarken en dat zullen ze voelen ook", zei immigratieminister Inger Stojberg op Facebook.

Volgens In t Veld draagt het plan bij aan een sfeer dat mensen niet meer als mensen worden gezien. "Je ziet een trend in Europa. In dit geval gaat het om het recht op gezinsleven en recht op een waardige behandeling. Het lijkt er sterk op dat hier de mensenrechten worden geschonden", aldus de D66 politica.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.