Een discussie tussen GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik en Thierry Baudet van Forum voor Democratie hield de gemoederen flink bezig. Baudet zei in het programma 'Buitenhof' dat "het Midden-Oosten überhaupt geen vluchtelingen opneemt". Die uitspraak klopt feitelijk niet, geeft Baudet nu zelf ook toe.

De leider van Forum voor Democratie deed de uitspraak in een gesprek over het zogeheten Marrakesh-vluchtelingenpact. "Wij zijn hiermee (met het pact, red.) de pisang, maar Afrika en het Midden-Oosten negeren dit", zei Baudet. "Het Midden-Oosten neemt überhaupt geen vluchtelingen op. Wij binden onszelf, en zij zullen het negeren."

Enorme aantallen vluchtelingen

Tot 'het Midden-Oosten' worden over het algemeen Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten gerekend. Turkije wordt soms ook meegeteld.

Hoeveel vluchtelingen komen dan precies uit die landen? Eveline Meltzer van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vertelt over de cijfers: "Als je Turkije meerekent, dan is dat het grootste land qua vluchtelingen. Zij hebben er 3,5 miljoen opgenomen. Maar ook verderop in de regio zijn er enorme aantallen vluchtelingen aanwezig. In Jordanië is één op de veertien mensen vluchteling, in Libanon zelfs één op zes."

De Golfstaten

De Forum voor Democratie-leider geeft toe dat deze cijfers inderdaad kloppen. "Het klopt dat er een aantal staten in het Midden-Oosten is dat wel vluchtelingen accepteert. Ik heb het ook later in het gesprek gespecificeerd: ik had het over de Golfstaten. Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, enzovoort."

Kijk & lees meer:

Daarnaast ziet Baudet een verschil tussen de manier waarop westerse landen vluchtelingen behandelen en hoe de staten in het Midden-Oosten dat doen. "Zij nemen die mensen op, maar doen dat niet zoals wij mensen opnemen: met als gedachte dat ze een paspoort krijgen. Die mensen blijven daar vaak tot in de derde generatie in zo'n kamp zitten. Dat is een belangrijke nuancering."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.