De gemeente Zaanstad mag nieuwe inwoners van de wijken Poelenburg en Peldersveld weren als zij een criminele achtergrond hebben of mogelijk voor extra overlast gaan zorgen. Dit geldt bij het al dan niet toewijzen van een huurwoning. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor toestemming gegeven.

In de volksmond staat deze maatregel bekend als de ‘Rotterdam-wet’. Deze wet uit 2005 geeft gemeenten de mogelijkheid om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen of crimineel verleden zich vestigen in een toch al zwakke wijk. 

De PvdA Zaanstreek was jarenlang tegen deze vorm van overheidsbemoeienis met krachtwijken, maar inmiddels hebben ook zij dit omarmd “De tijd van pappen en nathouden is voorbij en gaat ons niet verder brengen”, aldus Songül Mutluer, fractievoorzitter PvdA . “Het is tijd voor rigoureuze maatregelen om de wijk beter te maken. De vicieuze cirkel moet doorbroken worden.”

Bespuugd en bedreigd door maatregelen Poelenburg

Iemand die al jaren pleit voor harde maatregelen om de wijk weer onder controle te krijgen is fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad Julliëtte Rot. Begin dit jaar werd Rot voor de zoveelste keer bespuugd en bedreigd in de wijk Poelenburg, ditmaal tijdens een interview met Wakker Nederland. De interviewplek, een pleintje voor de Vomar is een populaire hangplek waar onder andere treitervlogger Ismail Ilgun zich ophoudt. Rot werd eerder na een interview met NH Nieuws door Ilgun en een groepje vrienden dreigend opgewacht bij haar woning.

“In 2013 werd ik door de fractievoorzitter van de PvdA nog uitgemaakt voor PVV’er”, zegt Rot. “Vlak nadat ik aangaf dat het tijd werd om aan woningtoewijzing te gaan doen in de wijk Poelenburg.” Rot is dan ook verbaasd dat PvdA zich nu zo stellig aansluit bij het plan om maatregelen te treffen in kwetsbare wijken.

LEES OOK: Geteisterd door 'de treitervlogger': terug in Poelenburg

Weinig vooruitgang in Rotterdam

In Rotterdam is de wet sinds 2005 van kracht. Eind vorig jaar kwam adviesbureau Twynstra Gudde na een evaluatie tot de conclusie dat Rotterdamse achterstandswijken er niet echt op vooruit zijn gegaan sinds invoering van de wet.

Robert Simons, wethouder voor Leefbaar Rotterdam zegt dat de wet wel degelijk doet wat hij moet doen. En wil dus ook door met deze aanpak; de Rotterdamse gemeenteraad stemde begin 2018 voor verlenging van deze maatregel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.