Een van de nieuwe ministers in het kabinet Rutte III is Kajsa Ollongren. Sinds vandaag mag de 50-jarige Ollongren zich minister van Binnenlandse Zaken noemen. Premier Rutte zal tevreden zijn met de benoeming van Ollongren; de twee zijn oude bekenden van elkaar.

Ollongren was namelijk jarenlang actief als ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, waar Rutte vanaf 2010 de scepter zwaait. Premier Rutte benoemde haar in 2011 tot secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke baas. De twee werkten daarna tot 2014 zeer intensief samen. In 2014 kwam de samenwerking met Rutte voorlopig tot een eind, omdat D66 Ollongren wilde hebben als wethouder in Amsterdam. In Amsterdam kreeg ze de portefeuilles economische zaken en cultuur.

Onder haar bewind explodeerde in een paar jaar tijd het aantal toeristische winkels in de binnenstad van Amsterdam. Pas onlangs besloot ze, op aandringen van wijlen burgemeester Van der Laan, om paal en perk te stellen aan de wildgroei van onder andere de zogenaamde Nutellawinkels. Een opvallend besluit na een, volgens kenners, verder vrij onopvallend bestaan als wethouder. En nu verlaat ze Amsterdam en gaat opnieuw aan de slag in Den Haag. Nu niet als hoogste ambtenaar onder Rutte, maar als minister van Binnenlandse Zaken naast minister-president Rutte. 

Kajsa Ollongren: Een oude bekende van Rutte