In Den Haag worden wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdacht van corruptie. De Rijksrecherche doorzoekt de werkkamers en de woningen van de bestuurders. Beiden worden ervan verdacht tegen betaling vergunningen te hebben verleend.

De Rijksrecherche onderzoekt of De Mos en Guernaoui zich schuldig hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Het Haagse College heeft beiden verzocht tijdelijk terug te treden.

Nederland is een aangeharkt landje

Volgens onderzoeksjournalist Bart de Koning, die jaarlijks de Politieke Integriteits-Index in de Volkskrant publiceert, is corruptie onder wethouders in Nederland zeldzaam. "Nederland is een keurig, aangeharkt landje. Het is hier niet zo makkelijk om als corrupte wethouder je plannetjes er doorheen te duwen. Er zitten natuurlijk veel ambtenaren die zeggen: zo doen we dat hier niet."

De Mos en Guernaoui, beiden lid van Groep De Mos/Hart voor Den Haag, worden ervan verdacht partijgenoten te hebben geholpen bij het verkrijgen van een vergunning. "Het is gek dat dit zo openlijk al zo lang gebeurt. Het ligt er zo dik boven op dat je je partijgenoten vergunningen gaat geven. Dat moet je alleen al vanwege de schijn niet doen", aldus De Koning.

Lees ook

Onderzoek naar Van Rey heeft toon gezet

Enkele jaren geleden werden gedeputeerde Ton Hooijmaijers en wethouder Jos van Rey in verband gebracht met corruptie. "Dat waren destijds twee grote klappen. Er is toen een fors fraude- en corruptieonderzoek gestart en dat heeft flink de toon gezet. Wat dat betreft kun je zeggen: Limburgse toestanden momenteel in Den Haag."

De Koning houdt nu zeven jaar de Politieke Integriteits-Index bij. Van de 600 dossiers de afgelopen jaren, ging het in 25 gevallen om corruptie. "Maar dat kan ook klein bier zijn. Deze vorm zoals nu in Den Haag komt niet vaak voor. Althans, niet dat wet weten."

Oud-wethouder Jos van Rey vertrekt bij de rechtbank waar hij moest verschijnen in een ontnemingszaak
Bron: ANP

Informatie is veel geld waard

De wethouders in Den Haag waren onder meer verantwoordelijk voor economie en financiën. En waar corruptie is, zit geld. Zegt ook De Koning: "Vastgoed is een berucht probleem. Je kunt een ondernemer tippen op het moment dat je weet dat een bestemmingsplan wordt gewijzigd. Tja, als je zo je centjes kan verdienen. Informatie kan veel geld waard zijn."

Volgens De Koning is het overdreven om Den Haag te betitelen als Napels aan de Noordzee. "Dat gaat te ver. We zijn sterk geneigd direct in paniek te schieten. We letten in Nederland goed op, maar je moet wel scherp blijven. Het is goed dat er soms stevig wordt ingegrepen."

Lastig werken met verzegelde werkkamer

Als het aan het College van B&W in Den Haag ligt, trekken De Mos en Guernaoui zich terug als wethouder. Ook Bart de Koning ziet geen toekomst in het College voor beide wethouders: "Ik kan me niet voorstellen dat je nu nog als wethouder kan functioneren. Een verzegelde werkkamer lijkt me lastig werken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.