De Rijksrecherche start een onderzoek naar mogelijke corruptie bij een aanbestedingsprocedure rond alcoholtesters voor de politie. Het onderzoek bleef maanden op de plank liggen vanwege capaciteitsproblemen bij de Rijksrecherche. 

Na de geruchtmakende corruptiezaak rond de aanbesteding van nieuwe politie-auto's aan het bedrijf PON ligt er nu dus weer een aangifte van misstanden rond een aanbesteding bij de politie. Dit keer draait het om de welbekende blaastesten om alcohol te detecteren.

Onderzoek half jaar vertraagd

Het bedrijf Tomar Europe deed in februari vorig jaar al aangifte van misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog. Het bedrijf levert apparatuur aan politie- en brandweerdiensten in heel Europa. Met de aanbesteding was een bedrag van tien miljoen euro gemoeid. Het aanvullende onderzoek dat nu is ingesteld heeft volgens het OM een half jaar vertraging opgelopen omdat de Rijksrecherche mensen en middelen tekort komt om haar werk uit te kunnen voeren.

Directeur Gerard van Hoeven is ervan overtuigd dat bij een nieuwe aanbestedingsprocedure bij de politie opnieuw is gesjoemeld. Van Hoeven is ook de man die in 2011 de Pon-affaire mede aan het licht bracht. De ondernemer zegt het gevoel te hebben dat hij hier nu voor wordt afgerekend.

'Meldingen blijven te lang liggen'

Ook de Nederlandse Politiebond (NPB) wijst er op dat aanbestedingen, juist bij de politie, boven alle twijfel verheven moeten zijn. Voorzitter Jan Struijs maakt zich bovendien al langer zorgen over de problemen bij de Rijksrecherche. "We zien dat de meldingen van corruptie veel te lang blijven liggen. De Rijksrecherche is echt structureel overbelast."

Volgens Struijs werken er tachtig tot negentig rechercheurs, die honderden meldingen per jaar moeten onderzoeken. "Dat is gewoon onmogelijk. Corruptie is echt een probleem, dat moeten we veel serieuzer nemen."

Waar ging de Pon-kwestie over?

Bij de aanbesteding van politievoertuigen in 2010 kon Pon als enige autodealer voldoen aan de eisen van de politie. Later bleek dat Pon ambtenaren had omgekocht in ruil voor waardevolle informatie. Politie- en defensiepersoneel werd gepaaid met allerlei giften. Zo konden ambtenaren goedkoop leasen en huren, kregen ze korting op onderhoud en maakten ze op kosten van de importeur buitenlandse reisjes.

Uiteindelijk kocht Volkswagen-importeur Pon voor een bedrag van 12 miljoen euro strafvervolging af. Het bedrijf betaalt de schikking omdat het zich had schuldig gemaakt aan het omkopen van ambtenaren.

Er is mogelijk weer wat mis bij een aanbesteding van de politie. Dit keer gaat het niet om politiewagens maar om de welbekende alcoholtester.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.