Diverse burgemeesters willen het aantal evenementen terugdringen vanwege capaciteitsproblemen bij de politie. Ze reageren hiermee op een oproep van de politievakbonden, afgelopen november.

De politievakbonden eisten toen van de minister, de politietop, burgemeesters én het OM dat zij keuzes zouden maken over hoe en waar de politie wordt ingezet, omdat de politie al tijden kampt met een personeelstekort.

30 procent minder evenementen

Aan burgemeesters werd gevraagd met ingang van dit jaar 30 procent minder evenementen toe te staan waarbij politie-inzet nodig is. Veel burgemeesters hebben daar positief op gereageerd, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

"Burgemeesters zien dat ze moeten gaan kiezen. Sommige burgemeesters kiezen zelf. De burgemeester van Leeuwarden zegt bijvoorbeeld: 'Ik ga daar keuzes maken.' Een ander deel van de burgemeesters zegt het gesprek aan te willen gaan." Of er uiteindelijk 30 procent minder evenementen zullen plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk.

Braderieën en dancefeesten in tweede helft van het jaar

Maar, welke evenementen gaan dan niet door? Daarover voert de politie nu gesprekken met de burgemeesters, zegt Van de Kamp. "Ik denk dat de burgemeesters goed zien en voelen dat het vooral veilig moet zijn, dat burgers en toeristen dat verwachten. De grote nationale en internationale evenementen zullen doorgaan. Maar er zijn wel discussies gaande over grote dancefestijnen, braderieën en avondmarkten."

Nederland krijgt dit jaar wat voor haar kiezen: het EK, de Formule1 in Zandvoort en onder meer het Songfestival. "Dat gaat door, maar we gaan wel kijken naar de tweede helft van het jaar, als er voor bijvoorbeeld weer dancefeesten vergunningen worden aangevraagd."

Halverwege het jaar begint politie al met overwerken

Het grote aantal evenementen betekent een grote belasting voor de politie. ACP-voorzitter Van de Kamp: "De vraag wordt zo groot dat de beschikbaarheid van politiemensen en andere mensen in de beveiliging dat niet bij kan benen. Burgers, maar ook politiek en bestuur, willen dat het allemaal heel veilig verloopt, dat er eigenlijk geen risico mag zijn en daardoor is het beroep op politiemensen en anderen zo groot dat het dit jaar extreem over de grens gaat."

"Ik weet dat het voor de samenleving belangrijk is dat die evenementen doorgaan, maar er zitten grenzen aan wat kan. De politie-inzet is op. Medio dit jaar zijn de totale jaar-uren die de politie heeft op en dan moeten we de rest van het jaar nog."

Lees ook

Zelf regelen

Volgens de politievakbonden moeten de organisatoren van evenementen de beveiliging zo veel mogelijk zelf regelen. Dat gebeurt ook, maar de particuliere beveiligingsbranche is ook bezorgd over het grote aantal festivals en andere evenementen in Nederland.

Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche kampt de sector, net als de politie, met gebrek aan personeel. De branchevereniging wil daarom in gesprek met de gemeenten, politie en organisatoren over het aantal evenementen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.