Niet eerder kwamen er zoveel anonieme tips binnen bij Meld Misdaad Anoniem als in coronajaar 2020. Over vrijwel alle soorten misdaad werd fors meer gemeld, met name over criminaliteit in onze eigen omgeving.

Ruim 25 duizend keer meldden burgers in 2020 een tip. Dat is wel 50 procent vaker dan in normale jaren, zegt Marc Janssen die verbonden is aan het meldpunt. "Door de crisis is de meldingsbereidheid hoger."

Maatschappelijke betrokkenheid

Voor corona kwamen er maandelijks zo'n 1400 meldingen binnen. De start van de pandemie in maart vorig jaar verhoogde dat aantal fors, naar zo'n 2000 gemiddeld. "Mensen waren door corona veel meer thuis en op straat was het rustiger", zegt Janssen. Door de maatregelen tegen het coronavirus werden bepaalde vormen van criminaliteit ineens meer zichtbaar.

Zo steeg bijvoorbeeld het aantal meldingen over het dealen van hard- en softdrugs vanuit woningen en op straat. "De signalen vielen meer op", zegt Janssen. Ook denkt hij dat door de crisis de maatschappelijke betrokkenheid van mensen groter is dan anders. "Mensen accepteren ernstige misstanden minder".

Lees ook

Grote stijgers: drugs, cybercrime en geweld

De jaarcijfers laten grote stijgingen zien: 98 procent meer tips over handel in soft- of harddrugs, 97 procent meer meldingen over illegale prostitutie, 81 procent meer tips over ondermijnende activiteiten als wietplantages, drugslabs, of louche geldtransacties. Ook is er een grote stijging te zien in meldingen over cybercrime (phishing, oplichting): van 141 meldingen naar 900.

Maar ook over geweld (2388 meldingen) is opvallend vaak getipt, ziet Janssen. Het gaat dan om mensen die informatie hebben over daders van mishandeling, vernieling of zelfs levensdelicten. Over huiselijk geweld (483 keer) werd M. ook ingeseind. Deskundigen hadden tijdens de lockdown in het voor- en najaar grote zorgen over partnergeweld en kindermishandeling.

info

Wat leverden die tips op?

Bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kun je anoniem je tips kwijt over misdaad en criminaliteit. De tips die er binnenkomen worden doorgezet naar politie of andere opsporingsinstanties.

De 25.818 tips hebben in 2020 geleid tot minstens 3.113 aanhoudingen. Ook werden er 464 vuurwapens in beslag genomen, 571 steek- of slagwapens aangetroffen, er werden 218.595 hennepplanten in beslag genomen met een waarde van totaal 22 miljoen euro en trof men 353.441 euro aan contanten aan.

Ook anoniem melden over corona

Mensen wisten het meldpunt ook te vinden voor tips over het overtreden van de coronamaatregelen. Dat gebeurde sinds maart 1884 keer, zo'n 7 procent van het totaal aantal tips. Het ging volgens Janssen dan om meldingen over bedrijfsmatige activiteiten die ondanks de regels toch doorgaan of structurele samenkomsten.

Zo kwamen er volgens Janssen tips over fraude met corona-steunregelingen die de overheid verstrekte aan ondernemers. Er werden verschillende illegale gokpartijen in woningen en bedrijfspanden ontdekt, naar aanleiding van meldingen. In de herfst kwam de politie een illegaal feest in het Gelderse Angerlo op het spoor.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.