Een deel van de mensen die voor de coronacrisis al last had van psychische klachten, heeft het nu nog moeilijker. Dat meldt MIND, een platform voor psychische gezondheidszorg. Maaike Zwarten is een van hen. "Ik werd met de dag somberder."

Lees ook

Niet meer leven

Eind juni bereikte Maaike haar dieptepunt. "Ik had niets te doen en kwam mijn bed niet meer uit. Om me een beetje beter te voelen, stopte ik mijn emoties weg. Ik worstelde, en worstel nog steeds, met zelfbeschadiging. Op een gegeven moment voelde ik me zo slecht dat ik niet meer wilde leven", vertelt ze. "Ik heb toen een suïcidepoging gedaan. Ik was echt heel wanhopig en zag geen uitweg meer."

Daarna werd ze twee keer opgenomen. "Ik praat ook met een psycholoog. Die had ik al, maar ik krijg nu intensievere hulp om hieruit te komen. Gelukkig voeren we weer face-to-face-gesprekken in plaats van online."

info

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Angst voor toekomst

De angst dat ze terugvalt is er nog steeds, vertelt Maaike. "Ik heb nu weer een nieuwe dagbesteding, maar de angst om die kwijt te raken is er nog steeds. "Ik kijk heel onzeker naar de komende maanden. Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben voor de wereld."

Goede hulpverlening zou haar helpen en die lijkt ze nu eindelijk gevonden te hebben. "Maar ik heb maanden op een wachtlijst gestaan. Op dit moment zijn de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg veel te lang", vindt ze. "Je kunt naar de huisarts, doe dat vooral ook, maar vaak is dat niet genoeg."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.