Minder misdaad, maar wel een recordaantal tips over drugslabs. Voor het vierde jaar op rij ziet Meld Misdaad Anoniem een stijgend aantal meldingen over de productielaboratoria van onder andere xtc en ghb.

In totaal kwamen er 249 anonieme tips binnen over synthetische drugslabs, 40 procent meer dan het jaar ervoor. Vier op de tien van deze meldingen komt uit het zuiden van ons land. Zo werd in Waalwijk dit najaar een lab ontmanteld en werden 150 duizend pillen aangetroffen na een tip bij Meld Misdaad Anoniem.

Niet alleen Brabants probleem

Het gaat om de regio's Zeeland West-Brabant (46), Oost Brabant (31), en Limburg (33) die goed vertegenwoordigd zijn in de cijfers. Opvallend is dat vermoedens van labs in andere provincies ook tot meer meldingen leiden. In Den Haag vervijfvoudigde het aantal, in Noord-Nederland zijn bijna drie keer zoveel drugslabs gemeld bij Meld Misdaad Anoniem. "Drugslabs lijken niet alleen meer een Brabants probleem", zegt Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.

Begin 2018 verklaarde de Noordelijke politiechef Gery Veldhuis al dat de zuidelijke 'pillenproductie' zich verplaatste richting het noorden. In een interview met het Dagblad van het Noorden vertelde hij over de signalen die hij kreeg. "Ik hoor dat ze hokken nodig hebben, infrastructuur, gekwalificeerde mensen. Je moet mensen vinden die de synthetische drugs voor je willen koken."

Woonwijk

De politie constateert dat er steeds meer drugslabs staan in woonwijken. Het gaat om professionele labs in en zelfs onder rijtjeshuizen, schuren of bedrijfspanden. Afgelopen december werd in het Brabantse Rijen mogelijk het grootste drugslab in Nederland ooit aangetroffen. Het ging om een professioneel en ondergronds lab. Er stonden tienduizenden liters chemicaliën. De buurt heeft een levensgroot gevaar gelopen, vertelt de politie.

Zij delen daarom geurkaarten uit zodat mensen de lucht leren herkennen die bij een xtc-lab hoort. "Als je die lucht eenmaal hebt geroken, vergeet je dat nooit meer", zegt een woordvoerder van de politie Zeeland West Brabant. Zij dringen erop aan dat burgers vermoedens moeten delen met de politie. Anoniem een melding doen kan via Meld Misdaad Anoniem.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.