Een brandbom in Hilversum, een explosief in een GGD-teststraat in Bovenkarspel: de GGD ligt letterlijk onder vuur. Aan de daders heeft GGD'er Rene Stumpel een boodschap: "Doe het niet. Je jaagt mensen veel schrik aan en bovendien gaan wij gewoon door."

Natuurlijk is directeur Publieke Gezondheid van GGD Gooi en Vechtsteek Rene Stumpel geschrokken van het nieuws dat vannacht in Bovenkarspel een explosief afging in een GGD-teststraat. "Het wordt steeds serieuzer." Maar het werk van de GGD zal er niet door stoppen.

Gelukkig geen mensen bij

"We zijn heel erg geschrokken", zegt hij bezorgd. "We denken weer aan de vondst van een explosief hier in Hilversum. Bij ons is het explosief niet ontploft, in Bovenkarspel wel. Dan schrik je eigenlijk op afstand nog twee keer zo hard."

Het is iets meer dan een maand geleden dat in 'zijn' teststraat in Hilversum een pakket met uiterst brandbaar materiaal werd aangetroffen. "Het wordt steeds serieuzer", geeft hij aan. "Nu waren er gelukkig geen mensen bij, maar je moet er niet aan denken wat er was gebeurt als het later was ontploft."

De politie heeft de straat in Bovenkarspel afgezet na de explosie
Bron: AFP
De politie heeft de straat in Bovenkarspel afgezet na de explosie

Beveiliging opgeschroefd

Na het incident met de brandbom is de beveiliging in Hilversum, maar ook op andere locaties in overleg met de politie, flink opgeschroefd, geeft hij aan. "Maar je kunt nooit alles doen om het te voorkomen, maar we doen wel het maximale."

"We hebben bewaking, die houdt voortdurend de vinger aan de pols", licht hij toe. "En de wijkagenten hebben contact met onze test- en vaccinatiestraten. De politie maakt voortdurend dreigingsanalyses. Dat gebeurt allemaal achter de schermen."

Lees ook

Viruswaanzin

Uit welke hoek de dreiging komt? "Daar kunnen we alleen maar naar gissen", zegt hij. "Maar we weten dat er mensen zijn die spreken van viruswaanzin. En in die hoek zitten denk ik de mensen zitten die dit gedaan hebben."

Maar dreiging of niet, het werk van de GGD zal er niet door gestopt worden zegt hij en richt zich rechtstreeks tot de daders: "Doe het niet. Je berokkent zoveel schade. Wij gaan door. Dat is onze opdracht en dat blijven we ook doen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.